Hlavní obsah

V dubnu bude výstava korunovačních klenotů

– PRAHA
Právo, če

Po pěti letech budou opět k vidění české korunovační klenoty. Jejich výstavu načasovala Správa pražského hradu na dny od 19. do 29. dubna. Dějištěm nebude jako obvykle gotické podlaží Starého královského paláce, kde je stálá expozice Příběh Pražského hradu, ale Vladislavský sál. Naposledy v něm byly klenoty vystaveny před padesáti lety.

Článek

Zájemci však ani tentokráte nemohou počítat s tím, že se na všechny dostane. Hrad předpokládá, že denně do sálu vpustí zhruba pět tisíc lidí. Klíčovou bude jedenáctá hodina dopolední, kdy se jediná přístupová cesta na výstavu, tedy brána z Opyše do Jižních zahrad, uzavře. Ti, kteří zůstanou před branou, budou mít smůlu. I když přijedou zdaleka, žádnou přednost další den mít nebudou.

„Nebudeme vydávat žádné časové vstupenky nebo pořadí. Zájemci si budou muset vystát frontu a po zkušenostech z minulých let odhaduji, že doba čekání bude tak čtyři až pět hodin,“ řekl ředitel Správy pražského hradu Ivo Velíšek.

Čekání by ale tentokráte mělo být o něco příjemnější, na trase má být mnohem více laviček, záchodků a také občerstvení. Cestu budou lemovat i informační panely o klenotech a jejich historii. Výstava bude podle její autorky Ivany Kyzourové bohatší, než obvykle, což umožní právě prostory Vladislavského sálu. „K vidění bude na čtyřicet dalších artefaktů, které s korunovací souvisejí,“ řekla.

Patří k nim například soubor předmětů Svatovítského pokladu, jako je třeba ostatková busta sv. Václava, nebo transportní bedny a skříňky na korunovační klenoty, či litografie korunovační hostiny krále Ferdinanda V. právě ve Vladislavském sále.      

Reklama

Výběr článků

Načítám