Hlavní obsah

Filipínští činitelé varují: Ukřižování může škodit zdraví

– MANILA

Ukřižování může škodit zdraví: nechte se očkovat proti tetanu a sterilizujte hřebíky - tak zní aktuální varování filipínských zdravotních činitelů. Ti se podle agentury AFP rozhodli zveřejnit sérii pokynů a rad, jimiž by se měli řídit všichni věřící, kteří se během velikonočních svátků zapojí do tradičních ukřižovacích a sebemrskačských rituálů.

Foto: Profimedia.cz

Nic by se nemělo přehánět. Ani víra.

Článek

Každý Velký pátek se desítky mužů na Filipínách, kde se většina obyvatel hlásí k římskokatolické církvi, zapojuje do rituálu, v jehož rámci se nechají přibít k dřevěnému kříži jako Ježíš Kristus.

Stovky dalších převážně mužů se mezitím obnaží do pasu a sami se bičují tak dlouho, dokud nemají záda zalitá krví, jež má smýt jejich hříchy za uplynulý rok.

Zákaz ukřižování

Katolické církvi se ukřižování a sebemrskačství, které se navíc v řadě filipínských měst a vesnic stalo turistickou atrakcí, nijak zvlášť nezamlouvá.

Žádný zákaz by ovšem nejspíš nepomohl, a tak se letos filipínské ministerstvo zdravotnictví rozhodlo alespoň vydat varování před zdravotními důsledky rituálů.

Lidé na Filipínách se o Velikonocích nechávají dobrovolně ukřižovat, aby se lépe vžili do pocitů Ježíše Krista. Foto: Archiv ČTK/EPA

Každý, kdo se jich chce zúčastnit, by měl mít očkování proti tetanu a zkontrolovat, v jakém stavu je bič, jímž se hodlá mrskat.

"Odradit od sebemrskačství je těžké," říká ministr zdravotnictví Francisco Duque.

"To nejlepší, co pro sebe mohou kajícníci udělat, je kontrola, zda jsou jejich biče dobře ošetřené. Jinak se do otevřených ran může dostat tetanus nebo jiná infekce."

Ti, kdo se nechají přibít na kříž, by se měli ujistit, že patnácticentimetrové hřeby, jež jsou k tomu používány, byly před začátkem ukřižování sterilizovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám