Hlavní obsah

Soud zamítl Francouzce s nádorem na obličeji eutanazii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŔÍŽ

Soud v Dijonu v pondělí odmítl žádost nevyléčitelně nemocné Francouzky, aby jednomu z jejích lékařů povolil umožnit jí důstojný odchod ze života. Soudce to zdůvodnil poukazem na francouzský zákon, který eutanazii neumožňuje.

Foto: Profimedia.cz

Chantal Sébireová

Článek

Nemocná už předem řekla, že se proti rozhodnutí soudu nebude odvolávat. Svého času projevila ochotu odjet zemřít do Švýcarska nebo Nizozemska, kde je eutanazie povolena.

Dvaapadesátiletá matka tří dětí a bývalá učitelka Chantal Sébireová trpí velmi vzácným, nevyléčitelným a bolestivým nádorem nosní dutiny. Nádor zvaný estezioneuroblastom ji v obličeji znetvořil a přivodil jí ztrátu čichu, chuti a v podstatě i zraku.

Žena požádala soud, aby jednomu z jejích lékařů povolil předepsat jí postup, který by jí "umožnil ukončit život důstojně". Její děti ji v tom podpořily. Už předtím napsala v podobném smyslu i prezidentu Nicolasi Sarkozymu, ale není známo, zda dostala odpověď.

Reklama

Související témata:

Související články

Znetvořená Francouzka žádá eutanazii

Dvaapadesátiletá Francouzka, děsivě znetvořená v obličeji velmi vzácným, nevyléčitelným a bolestivým nádorem, požádala ve středu soudce, aby jí povolil...

Výběr článků

Načítám