Hlavní obsah

OBRAZEM: Jednotky NATO v Mitrovici pod palbou

– MITROVICA • Aktualizováno
Novinky, ČTK, BBC, aš, B92

Jednotky NATO se v pondělí ve městě Kosovská Mitrovica na severu Kosova ocitly pod palbou. Při střetech Srbů a jednotkami NATO a policisty OSN se ozval výbuch. Zranil dva vojáky NATO a jednoho policistu OSN. Při střetech bylo celkem zraněno 11 lidí. Policisté OSN se následně stáhli z Kosovské Mitrovice, kde měli dozírat na klid, vystřídají je vojáci.

Foto: Nebojsa Markovic , Reuters

Jedno z vypálených vozidel OSN

Článek

Čeští vojáci sil KFOR se akce neúčastnili, uvedla tisková mluvčí českého kontingentu KFOR Andrea Langerová.

„Výbuch byl zaznamenán kolem 8:10, zranil tři policisty OSN a dva vojáky NATO ze sil KFOR," stojí v prohlášení kosovské policie. "Myslím, že to byl ruční granát," řekl mluvčí policie na severu Kosova Besim Hoti. Situace je podle jeho slov napjatá, vojáci KFOR mají budovu, kterou v pátek obsadili Srbové, pod kontrolou.

Za úsvitu proti stovkám protestujících Srbů zasáhlo na severu Kosova asi 500 ukrajinských a polských policistů OSN podporovaných francouzskými vojáky ze sil KFOR v obrněných transportérech. Cílem bylo získat zpět kontrolu nad budovou mise OSN a soudu, kterou v pátek obsadili Srbové. Akce byla zahájena v 5:30 ráno.

:. Srbové házejí kameny na vojáky KFOR.foto: Reuters/Marko Djurica

Srbové, kteří budovu obsadili, se vzdali a byli odvedeni s pouty na rukou. Byla mezi nimi i jedna žena. Na konvoj antonů, který zatčené odvážel z města, zaútočil dav Srbů ozbrojených kameny a zápalnými lahvemi. Zapálili nejméně dvě auta, srbský web B92 uvádí tři vozy.

:. Jedno z vypálených vozidel OSN foto: ČTK/AP

Několika zatčeným se podařilo uprchnout, zahraniční agentury uvádějí asi pět osob, srbský web B92 asi dvacet. Mezi nimi je i předseda soudu ve městě Milenko Stanić, který sdělil, že policisté s nimi odmítali jednat, nesdělili jim důvod zatčení a zabavili jim mobilní telefony.

Mluvčí kosovské policie v Prištině Veton Elshani řekl, že v budově bylo zatčeno 53 Srbů. Budou rozmístěni v kosovských věznicích, kde budou čekat na soudní řízení. Většina jich byla odvezena do Prištiny.

:. Srbská žena zasažená slzným plynemfoto: Reuters/Oleg Popov

Vojáci použili proti útočníkům slzný plyn. Na 140 lidí muselo být ošetřeno právě kvůli zasažení slzným plynem. V nemocnici skončilo dvacet Srbů, dva s poraněními od střelných zbraní.

:. Jednotky NATO v Kosovu pod palbou

Podle agentury Reuters bylo při akci zraněno osm policistů OSN a tři vojáci KFOR.

Po akci policisté OSN dostali rozkaz opustit Kosovskou Mitrovici, kde měli dozírat na klid. Na městem hlídkují vrtulníky KFOR.

Kosovská Mitrovica

Kosovská Mitrovica (albánsky Mitrovica) je symbolem etnického rozdělení provincie. Po ukončení náletů NATO na tehdejší Jugoslávii a vstupu vojsk do Kosova byla v roce 1999 rozdělena na srbskou a albánskou část. Hranicí je řeka Ibar - na severu jsou Srbové, na jihu Albánci. Mezi oběma komunitami dochází často ke srážkám.

V únoru 2000 při srážkách zahynulo přes deset osob a zraněni byli i dva vojáci KFOR. Pochod 100 000 Albánců z Prištiny do Mitrovice zastavily až na mostě přes řeku Ibar síly KFOR.

17. března 2004 Albánci masově napadli Srby. Zabito bylo 19 lidí, na 300 zraněno a v Kosovu hořely pravoslavné kostely. Pořádek se jednotkám NATO podařilo obnovit až po dvou dnech.

Kosovská Mitrovica leží asi 40 kilometrů severně od správního střediska Kosova Prištiny. Na jihu asi stotisícového města žije 65 000 Albánců, na severu 10 000 Srbů, dále je obývají Bosňané a Romové. Nedaleko od města je důl Trepča a stejnojmenný gigantický metalurgicko-chemický kombinát.

Reklama

Výběr článků

Načítám