Hlavní obsah

NATO odloží rozhodnutí o raketovém štítu

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aliance odloží rozhodnutí o vytvoření svého raketového štítu k ochraně svého jihovýchodního křídla (Řecka, Turecka, Bulharska a Rumunska), které by nepokryl plánovaný systém USA. K dubnovému summitu NATO to ve středu v Bruselu řekl náměstek generálního tajemníka Peter Flory.

Článek

„Nemyslím, že se na summitu dočkáme nějakého rozhodnutí. Nevidím žádnou zemi, která by spěchala se skutečnou realizací,“ řekl Flory, který je odpovědný za obranné investice.

„Otázky jsou spíš, kolik to bude stát, jak bude štít účinný a jak to zapadne do širšího konceptu vypořádání se se zbraněmi hromadného ničení,“ vysvětlil činitel NATO.

Odhad nákladů: asi miliarda euro

Někteří zástupci obranného průmyslu podle agentur uvádějí, že cena aliančního štítu by se měla pohybovat kolem jedné miliardy euro během 20 let rozdělené mezi spojence, ale řada vlád členských zemí očekává, že konečný účet by byl mnohem vyšší.

Země severní Evropy podle tisku vznášejí otázku, proč by měly platit tolik na ochranu jihovýchodních států NATO, zatímco Francie se nadále spoléhá především na odstrašující sílu svého jaderného potenciálu.

Jednat o americkém štítu v Evropě pojedou počátkem příštího týdne do Moskvy američtí ministři zahraničí a obrany Condoleezza Riceová a Robert Gates. Ve formátu 2+2 se poprvé od loňského října sejdou s ruskými protějšky Sergejem Lavrovem a Anatolijem Serďjukovem.

Lugar kritizuje pozvání Putina

Nad pozváním ruského prezidenta Vladimira Putina na bukurešťský summit NATO 2.-4. dubna se v zahraničním výboru Senátu USA pozastavil republikán Richard Lugar. Vadí mu pohrůžka Kremlu Ukrajině, že proti ní namíří jaderné zbraně, pokud na své území přijme komponenty americké raketové obrany.

„Mám pocit, že pozvat prezidenta Putina do této situace je, jako mu nabídnout setkání, během něhož je (Ukrajince) může dál zastrašovat,“ řekl senátor.

Předseda výboru a neúspěšný demokratický prezidentský kandidát Joseph Biden vyjádřil znepokojení nad tím, že neshody kolem rozšíření NATO a posílení operací v Afghánistánu ukazují nebezpečné trhliny v Alianci.

Reklama

Související články

Zákon má zakázat základny NATO na Ukrajině

Ukrajina, usilující o členství v Severoatlantické alianci, se chystá přijmout zákon, který by zakázal zřízení základen NATO v zemi. Podle ruských médií...

Řecko chce vetovat vstup Makedonie do NATO

Řecko je odhodláno zablokovat rozšíření NATO o Makedonii, pokud se nepodaří vyřešit jejich spor o oficiální název této bývalé jugoslávské republiky. Potvrdila...

Výběr článků

Načítám