Hlavní obsah

Lidé si mohou za 200 eur koupit jméno pro vichřici

Novinky, Luděk Fiala
BERLÍN

Pojmenování tlakových níží, jako například Kyrill, Emma a naposledy Johanna či Kirsten, nevznikají náhodně. Za poplatek 199 eur nabízí Ústav meteorologie při Svobodné univerzitě v Berlíně adopci tlakové níže s právem vybrat pro ni ženské či mužské jméno. Program pomáhá financovat nepřetržitá meteorologická pozorování.

Článek

V současné době se nad Evropou nachází tlakové níže Johanna, Inge a Helga, od západu se blíží Kirsten, která by měla od středy přinést vichry o rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Východu Evropy zatím ještě vévodí Herbert, rozsáhlá tlaková výše, která v minulých dnech přinesla i na území České republiky slunečné počasí.

Průvodním jevem tlakové níže často bývá silné proudění vzduchu. Stává se proto, že jméno tlakového systému potom přejde na vítr, který jej doprovází, jako se to stalo v případě "orkánu Kyrill" či "vichřice Emmy".

Tlaková výše je dražší

Své jméno mohou zájemci věnovat také tlakové výši. Tento meteorologický jev mívá zpravidla delší trvání, tudíž svému "majiteli" v tabulkách zajistí delší propagaci, adopce proto stojí o sto eur více než v případě tlakové níže.

Lidé, kteří si jméno pro níži koupí a mají "štěstí", že z ní bude pořádná vichřice, mají bonus v tom, že se její jméno díky médiím a především ničivým účinkům dozví i širší veřejnost.

Tlaková níže Kirsten mířící do ČR dostala jméno po paní Kirsten Thieleové, která ji adoptovala v neděli. Níži Emma, která postupovala přes jižní Skandinávii předminulý týden a přinesla ničivou vichřici, adoptovala 28. února paní Crosslandová. Křestní jméno neuvedla.

:. Výskyt tlakových systémů nad Evropou v neděli 10. března, jak jej zaznamenal Ústav meteorologie při Svobodné univerzitě v Berlíně.

Žádná reklama, jména firem zakázána

Povolena jsou pouze známá křestní jména, žádné přezdívky nebo novotvary. Na své si nepřijdou ani obchodníci, kteří by chtěli za relativně malé peníze získat pro svou firmu publicitu. Názvy obchodních společností, pokud se nejedná o křestní jméno, jsou zakázány.

Pro rok 2008 platí, že tlakové níže dostávají ženská jména, zatímco tlakové výše nosí jména mužská. Vloni tomu bylo naopak. Proto ničivá tlaková níže z ledna 2007, která dala nakonec jméno i orkánu, nesla mužské jméno Kyrill.

V následujícím období nás čekají tlakové níže Lara, Melli, Nanni či Olinde. Zatím nelze spolehlivě předpovědět, zda budou mít na počasí v České republice takový vliv, abychom se začali o jejich jména zajímat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám