Hlavní obsah

Izraelité prý přijali Desatero pod drogami, tvrdí vědec

Novinky, Jakub Kynčl
JERUZALÉM

Známý izraelský akademik, profesor Benny Shannon věří, že části Starého zákona obsahují vize, které měli Izraelité po užití tehdejších halucinogenních drog. Lektor psychologie na jeruzalémské Hebrejské univerzitě říká, že z některých biblických příběhů vyplývá, že staří Izraelité občas byli tzv. na tripu.

Článek

Shannon se domnívá, že bibličtí Izraelité putující pouští po útěku z Egypta, byli ve chvíli, kdy jim Mojžíš přinesl Desatero božích přikázání, pod vlivem halucinogenních drog. Blesky a hromy, které podle Bible z hory vycházely, tak mohl mít na svědomí nápoj, podobný amazonskému dryjáku ayahuasca (kečuánsky ayawaska).

Nápoj bývá často využíván pro šamanské, léčitelské či náboženské účely. "Několika klíčovými ingrediencimi, které v tamější oblasti rostou, dali vzniknout nejsilnějšímu psychedelickému nápoji v historii," tvrdí o svých dávných předcích Shannon.

Profesor přišel s touto teorií poté, co sám tento nápoj ochutnal. Po jeho požití měl prý podobné vize jako staří Izraelité. Shannon tvrdí, že nejméně pět událostí z Mojžíšova života bylo vyvoláno či ovlivněno drogami. Mezi ně prý patří sepsání Desatera přikázání a zázrak známý jako Hořící keř.

Česká katolická církev: Je to nesmysl

"Materiál pocházel z ústního podání, vezmeme-li do úvahy časové období, po které byla látka předávána ústně (osm století), těžko lze vážně připustit možnost, že by šlo o pouhé vize a halucinace, navíc tak velké skupiny osob," řekl Novinkám Jiří Gračka z tiskového střediska České biskupské konference.

I když droga působí účinky podobné tomu, co popisují zmíněné starozákonní příběhy, jde pouze o druhotné detaily, které se samotným příběhem nesouvisí. Popisy přírodních jevů se ve Starém zákoně objevují často a slouží jako způsob, kterým starověký pisatel vyjadřoval Boží vznešenost, kterou nedovedl jinak slovy vyjádřit - hebrejština nedovoluje mluvit v abstraktních pojmech.

"'Objev' profesora Shannona lze tedy s úspěchem považovat za nesmysl," zakončil svou reakci pro Novinky Gračka.

Reklama

Výběr článků

Načítám