Hlavní obsah

Ošklivka Katka a brýlový syndrom v akci

Novinky, Stanislav Dvořák

Televize Prima v pondělí uvedla pilotní díl seriálu Ošklivka Katka. Málokdo od něj očekával nadprůměrnou kvalitu a zbývá jen konstatovat, že nízká očekávání se naplnila. A nejen proto, že seriál předvedl učebnicovou ukázku jednoho z nejnesmyslnějších filmových klišé, které figurovalo i v anketě Novinek o největší klišé v historii, tzv. brýlový syndrom.

Článek

Brýlový syndrom znamená, že v seriálu či filmu vystupuje pohledná mladá žena, která si nasadí brýle, a všichni se tváří, že je nechutně ošklivá. I sama hlavní hrdinka se považuje za odpornou a při pohledu do zrcadla pronáší výroky jako: "Jsem hnusná." Divák si marně utírá brýle a zaostřuje oči - žádnou ošklivku prostě nevidí.

Tím ovšem výčet klišé zdaleka nekončí. Hned ze začátku sehraje Katčina konkurentka u přijímacího pohovoru hezkou etudu na téma "blbá blondýna z VŠE" (možná to nejvtipnější z celého seriálu), pak se objeví mladý, pohledný šéf (jistě se brzy zamiluje).

Nechybí latinoamericky laděné dialogy průhledných blonďatých potvor v sexy šatičkách, které se sklenkou šampaňského osnují plány na zvolení prezidenta firmy, ani trapná karikatura homosexuála v růžové košili.

I samotná "ošklivka" Katka se chová nesmyslně. Má jít o absolventku postgraduálního studia, která ovládá pět cizích jazyků, ale občas působí jako pubertální trdlo s nulovými zkušenostmi a sebevědomím. Nadšení nevyvolají ani nevěrohodné herecké výkony, ani poměrně chudé prostředí a papundeklově vypadající kulisy.

To vše by se dalo odpustit, kdyby seriál obsahoval alespoň špetku ironie. Kde skončil avizovaný český humor? Jestli to měla být scéna, kdy hlavní hrdince zcela předvídatelně stříkne do obličeje voda, tak už není co dodávat. Vaya con Dios, latinoamerická ošklivko, a už se nevracej.            

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám