Hlavní obsah

Hledáme nejhorší desky od nejlepších skupin historie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I mistr tesař se někdy utne a někteří „řemeslníci“ hoblující kytary se klidně utnou i několikrát za sebou. Příčin, proč dobré skupiny občas vydají hodně divnou desku, může být řada. Osobní problémy, hádky v kapele, drogy nebo prostě totální vyčerpání inspirace a velký komerční tlak vydavatele, který potřebuje něčím zaplácnout díru na trhu.

Článek

Pojďme společně najít tu nejhorší desku největších mistrů v oboru. Jako vždy můžete posílat své nominace na adresu uvedenou v článku. Hlasování začne za 14 dní v pátek.

Prvním kandidátem by mohl být Hot Space od Queen. Je vůbec možné říci, že Queen nahráli nějakou špatnou desku? Je to skoro rouhání, že? Přesto nelze neslyšet, jak divně působí Hot Space v kontextu celé tvorby této nepřekonatelné rockové legendy. Tím, jak se hrozně snaží být disko a znít moderně, je dnes neaktuální, zatímco mnohem starší desky Queen vycházejí jako nadčasovější. Navíc se zdá, jako by Briana Maye na této desce vůbec nebavilo hrát.

:. Queen: Hot Space

Zajímavý postřeh k situaci Queen na začátku osmdesátých let poskytl osobní asistent Freddieho Mercuryho Peter Freestone, který v roce 2006 v rozhovoru pro Novinky uvedl: "Queen tehdy přišli o podněty, trochu nevěděli jak dál. Ale pak zahráli na Live Aid a zase cítili tu vzpruhu od publika. Oni potřebovali vědět, že to lidi ještě chtějí, protože na začátku 80. let vládl punk a bylo nemyslitelné, že by se Queen vydali touhle cestou. S albem Hot Space se trochu přiblížili taneční muzice, ale kromě Freddieho se to v kapele nikomu nelíbilo.“

:. Metallica: St. Anger

Chybět nesmí Metallica a album St. Anger. Plechově znějící bicí, šílené řezání do nástrojů místo melodie, absence kytarových sól - to vše vyvolalo v roce 2003 mimořádně silný odpor kritiků i věrných fanoušků metalové legendy. Známý recenzent Brent DiCrescenzo desku označil za “naprostý zmatek” a nebyl daleko od pravdy. Nic proti Metallice, ale proč tohle, proboha, vůbec vydávali?

:. The Doors: Soft Parade

Dalšími pány na holení by mohli být třeba The Doors a Soft Parade. Podobný případ jako Hot Space. Ta deska není úplně špatná, ale jsou to ještě Doors? Co všechny ty trumpety? V roce 1969 se album setkalo s velkým odporem. Obzvláště tehdy vadily bujné aranže, smyčce a dechy. Deska zněla málo jako Doors i proto, že většinu věcí složil jen Robby Krieger, Jim Morrison se v té době věnoval spíše psaní básní.

Kandidátů by se ovšem našlo ještě mnohem více - Lenny Kravitz a jeho Baptism, Ozzy Osbourne a Ultimate Sin, Red Hot Chili Peppers a Stadium Arcadium, Van Halen a Diver Down, atd...

Nesouhlasíte? Tak to je dobře! Pošlete nám své vlastní nominace do ankety na adresu: dvorak-ankety@seznam.cz

Hlasování začne v pátek za 14 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám