Hlavní obsah

Topolánek dal Bushovi kulovnici, na oplátku dostal golfový vak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Premiér Mirek Topolánek a americký prezident George Bush si ve středu ve Washingtonu notovali. Topolánek se svěřil, že Bushovi dal kulovnici s věnováním a sadu sklenic. Také Bush si pro premiéra, který rád hraje golf, připravil dárek. Nejmocnější muž planety mu dal vak na golfové hole a v kůži vázanou knihu o golfových hřištích v Americe.

Článek

"Flinta se mu moc líbila. Já jsem s dárkem spokojen," řekl Topolánek. Premiér Bushovi například složil kompliment, že je to státník, který se navzdory nepříznivému postoji veřejnosti nebojí jít za svými názory, Bush ho za to poplácal po ramenou a nešetřil úsměvy.

V jednu chvíli se oba politici na setkání s novináři v Bushově Oválné pracovně téměř přátelsky pošťuchovali. Bush s Topolánkem jednal o umístění amerického radaru na českém území.

Jedna z nejkrásnějších zbraní na světě

Kulovnici CZ 550 ráže 308 Winchester s loveckými motivy nechal Topolánek objednat u České zbrojovky. Má hodnotu několika desítek tisíc korun. Na zbrani, která prý může skolit i medvěda, je osobní věnování a jsou na ní vyryty iniciály jména amerického prezidenta. "Jedná se o jednu z nejkrásnějších zbraní na světě, je ručně vyrobena," řekl generální ředitel zbrojovky Lubomír Kovařík.

Ve Washingtonu to bylo potřetí, co se Topolánek s Bushem setkal. Naposledy se viděli loni v Praze, předtím na odborné konferenci. "Už tehdy na mě dělal dojem člověka, o kterém se velmi nezaslouženě tvrdí, že nerozumí zahraniční politice, že se špatně vyjadřuje," uvedl. Bush podle něj není jen politik, je to státník.

O tom, že jednání Topolánka a Bushe provázela dobrá nálada, svědčilo i prodloužení setkání s novináři. Z původních čtyř minut, které ohlásil Bushův protokol, se nakonec stalo nečekaných asi dvacet minut.

Bush přitom na začátku překvapivě oznámil, že novináři mohou dát i otázky, s čímž se vůbec nepočítalo. Samotná schůzka obou politiků v Bílém domě trvala asi hodinu, Topolánek pak obědval s viceprezidentem Dickem Cheneym.

Reklama

Související články

Topolánek bude s Bushem jednat o radaru

Premiér Mirek Topolánek se ve středu setká s americkým prezidentem Georgem W. Bushem v jeho Oválné pracovně v Bílém domě ve Washingtonu. Projednávat budou...

Výběr článků

Načítám