Hlavní obsah

Slováci musí stavět u každého domu bunkr, ale nevědí o tom

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Podle vyhlášky slovenského ministerstva vnitra musí mít bunkr nebo kryt každý dům, jehož stavba započala po září 2006. Stavby, v nichž bydlí přes 50 lidí musí mít podle vyhlášky plynotěsný kryt. Jak píše ale slovenský týdeník Trend, o povinnosti stavět kryty projektanti a stavební firmy nevědí.

Článek

Kryty mají sloužit v případě války nebo průmyslové katastrofy. Deník SME oslovil několik projektantů a stavebních firem, ale o vyhlášce vůbec nevěděli.

V případě rodinných domů postačí, když majitel vybuduje kryt se vzduchovody a zabezpečí zásoby vody. Kryty musí být zabezpečeny proti tlakové vlně, zatopení, radioaktivnímu záření, chemickým a škodlivým látkám. Musí mít také filtrační a ventilační zařízení s dodávkou vzduchu, elektroinstalací, telekomunikační techniku a hasící přístroje.

Každá osoba musí mít pro sebe prostor od půl do jednoho metru. V blízkosti bunkru musí být sociální zařízení a prostor pro uložení zamořených oděvů. Kryt pro více než 300 osob musí mít vlastní náhradní zdroj energie. Funkčnost všech zařízení bunkru musí být pravidelně kontrolována.

Nová vyhláška může stavby prodražit o několik miliónů korun. Soukromé investory děsí fakt, že stát nepočítá s žádnou finanční podporou při stavbě krytů. "Taková stavba vyjde na pět miliónů korun," odhaduje Viliam Kubovčík ze stavební firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám