Hlavní obsah

Američtí důchodci propadli videohrám

V domě pro seniory na předměstí Washingtonu se ozývá potlesk a povzbuzování - tamní američtí důchodci zcela propadli vášni videoher. I když poněkud opožděně, pouštějí se rozmáchle do odvet například při virtuálním bowlingu.

Článek

A za vším stojí herní konzole Nintendo Wii. Tento herní systém, o němž jsme již mnohokráte psali (například zde), je fenoménem dneška. Tato konzole je doslova "extází pro Riderwood s 3000 obyvatel, jedné z největších seniorských komunit ve Spojených státech," napsala agentura AFP.

Obliba hry spočívá hlavně v tom, že je ovládaná bezdrátově. Vyžaduje atletické pohyby s minimální námahou uživatelů, takže je zcela v souladu s možnostmi velmi starých hráčů.

Na tenisové řádění potřebujete zejména prostor.foto: Nintendo

Sdružení Erickson Retirement Communities, které řídí středisko, objednalo do Riderwoodu 25 těchto konzolí, aby povzbudilo společenské kontakty a přineslo trochu pohybu mezi důchodci.

"Miluji to," řekla dvaaosmdesátiletá Elaine Fowlerová, velmi soutěživá hráčka, která se pohybuje již jen na motorovém kolečkovém křesle. "Jsem tu od prvního dne," dodala s tím, že sestřelení všech kuželek při první nebo opravné ráně jí skýtá nesmírné potěšení.

Schází se až 20 důchodců

Každý týden se zhruba dvacet důchodců sejde, aby si zahráli některou z videoher, v níž hráči drží dálkový ovladač a kroutí rukama, aby simulovali odraz volejbalového míče, virtuální boxerskou nebo baseballovou ránu.

Při nedávné bitvě o prvenství v bowlingu se dvě soupeřící skupiny shromáždily kolem dvou obrazovek vedle sebe a jejich členové se regulérně střídali v hodech, aby srazili co nejvíce kuželek.

Bowling je nejpopulárnějším virtuálním sportovním vyžitím v Riderwoodu, oblíbený je však rovněž golf, baseball, rybolov a box.

Bowling je dobrým pokusem Nintenda, jak dostat ke konzoli i starší generaci. Tolik se při něm totiž nenadřou.foto: NOVINKY/Ondřej Grym

"Měli jsme skupinu dam, které boxovaly, a jedna devadesátiletá dáma dostala knock out!" řekl třiasedmdesátiletý Earl Davis, který chodí hráče povzbuzovat.

Nintendo je zájmem potěšena

Pobavena tím je i společnost Nintendo. "Je to poprvé, co staří lidé hrají videohry. Je to opravdu skvělé," řekla mluvčí společnosti Eileen Tannerová. Podle ní tvoří hráči starší 30 let 27 procent nakupujících konzolí, které se údajně staly světově nejlépe prodávanými přístroji nové generace, když podle herního analytika Hirošiho Kamideho vyšachovaly loni konkurenční PlayStation 3 od firmy Sony.

Podle nedávné studie zveřejněné časopisem British Medical Journal používání konzolí vede k využívání základních motorických funkcí a pohybových cviků, i když k udržování tělesné svěžesti a snižování váhy je patrně zapotřebí náročnější činnosti.

Hlavně to nepřepálit... foto: NOVINKY/Ondřej Grym

"Je to cvičení, ale minimální. Je to typ cvičení, které tito lidé potřebují, protože na to nejsou zvyklí," řekl Earl Davis, penzionovaný námořní důstojník, který učí zájemce herní konzoli ovládat.

Flo Lawrence, která překročila osmdesátku a řadí se k nadšeným fanouškům, souhlasí. "Je to fyzické, ale bez námahy. A máte z toho potěšení. Dostane vás to z bytu a jste s lidmi," řekla.

Mezi zhruba dvěma desítkami účastníků bowlingového zápasu projevovalo pět lidí na kolečkových křeslech největší nadšení. Byli také nehlučnější.

Reklama

Související články

Počítačové hry pomáhají hubnout

Novodobé počítačové hry, které do obývacích pokojů přinesli kouzelníci z japonského Nintenda, pomáhají lidem hubnout. Hráči totiž musí při digitálním zápolení...

Výběr článků

Načítám