Hlavní obsah

Nová technologie zkopíruje internet za 7,5 minuty

Novinky, adr
PRAHA

Firma Cisco představila řadu technologických novinek, které mají brzy změnit fungování datových center. Ta tvoří jádra velkých vědeckých, ale i například portálu YouTube. Nová technologie od Cisca se má vyznačovat velkou rychlostí. Firma tvrdí, že díky ní může zkopírovat obsah internetu během 7,5 minuty.

Foto: Novinky

Nexus 7000

Článek

Například celou databázi Wikipedia by dokázala zkopírovat za 10 milisekund. To je pětkrát méně času, než kolik zabere jediné mrknutí lidského oka.

Hlavní technologickou novinkou je nová platforma Nexus 7000, která je výsledkem čtyřletého vývoje. Pracovalo na ní více než 500 inženýrů. Firma do vývoje investovala miliardu dolarů.

Výkon sedmitisícovky by například umožnil rozeslat fotografii s rozlišením 2 megapixely každému obyvateli planety během 28 minut nebo přenést data ze všech univerzitních vědeckých knihoven ve Spojených státech (okolo 2 tisíc terabytů) za 1,07 sekundy.

Platforma prý přispěje k ochraně životního prostředí

Vysoký výkon nemá být jedinou devizou nové technologie. Ta odstraňuje potřebu paralelních sítí pro ukládání a výpočetní operace, snižuje počet serverů, které jsou potřeba pro přenos dat. "Technologie má pozitivní dopad na životní prostředí, protože jejím prostřednictvím je například možné uskutečnit zároveň až 5 miliónů mezinárodních videokonferenčních spojení, což by snížilo exhalace o 6,75 tun CO2," uvedli zástupci firmu.

Platformu Nexus 7000 začala zkoumat také Národní laboratoř Lawrence Livermora amerického Národního úřadu pro jadernou bezpečnost. Ta využívá datová centra pro vysoce výkonné výpočetní systémy, které vědci používají v rámci výzkumu národní bezpečnosti, ať už jde o výzkum energie termonukleární reakce, atmosférické modelování nebo simulace dalších fyzikálních jevů.

„Architektura je nadčasová i z pohledu budoucího vývoje, má ohromný potenciál pro zvýšení vědeckých výpočetních schopností, jež jsou pro naše poslání v oblasti národní i globální bezpečnosti nezbytné,“ řekl Doug East, manažer Národní laboratoře Lawrence Livermora.

Reklama

Výběr článků

Načítám