Hlavní obsah

Poškozený kabel odstřihnul Blízký východ od internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část zemí na Blízkém východě nemá žádný, nebo jen částečný přístup na internet. Zavinil to poškozený komunikační kabel, který je položen na dně Středozemního moře.

Článek

Problémy s připojením hlásí také Indie. Příčina poškození není dosud známa, činitelé na egyptském ministerstvu spojů ale odhadují, že jen v Egyptě by plná obnova přístupu na internet mohla trvat i několik dní.

Výpadek internetu = výpadek na burze

V Egyptě se problémy dotýkají až 70 procent internetové sítě. Zatím nelze odhadnout, jaké vysoké budou hospodářské škody. Obchodování na burze v Káhiře sice pokračovalo bez přerušení, podle obchodníků se však na burzu nedostaly všechny objednávky ze zahraničí. Nižší byly také objemy obchodů, a to údajně rovněž vinou poškození kabelu.

Zprávy o poškození mezikontinentálního kabelu později potvrdila telekomunikační společnost AT, která je součástí konsorcia, kterému kabel patří. Jde prý o kabel, který vede z Francie do Egypta. Jedna z verzí předpokládá, že kabel se mohl poškodit kvůli nepříznivému počasí. Egypt byl totiž kvůli tomu v úterý přinucen uzavřít severní část Suezského průplavu.

Chyba je na Blízkém východě

"Problémy jsou na kabelu, který vede na Blízký východ. Využíváme jiných cest," řekl mluvčí AT Michael Coe. "Přesměrování ale provádí více operátorů, takže je možné zpomalení provozu," řekl.

"I když je to kabel, který zajišťuje mezistátní spojení, my jsme k němu nejblíže, a máme tedy i velkou zodpovědnost," uvedlo egyptské ministerstvo. Porucha se pravděpodobně nachází na dvou mezinárodních kabelových systémech mezi Alexandrií a Palermem, blízko egyptských břehů.

Přerušení internetových služeb znemožňuje například rezervaci letenek na mezinárodním letišti v Káhiře, na letový plán ale vliv nemá. Všechna letadla tedy přistávají a odlétají podle plánu, respektive podle toho, zda nenabrala zpoždění jinde.

Poškozený podmořský kabel ale ovlivňuje kvalitu služeb i v dalších arabských zemích. Na příliš pomalou odezvu si například stěžují uživatelé v Bahrajnu či Kataru. Technici proto hledají alternativní způsoby připojení a v některých případech operátoři směrují tok dat na komunikační satelity. To ale problém řeší jen z části.

V Indii pojede internet až ve čtvrtek

V Indii nefunguje více než 50 procent přípojek vysokorychlostního internetu. Předseda indické Asociace poskytovatelů internetových služeb ale zpravodajskému kanálu Headlines Today řekl, že přístup k internet bude obnoven do čtvrtka. "Velcí operátoři internet zpřístupnili přes tichomořský kabel," řekl. Úplnou obnovu původního připojení prý však nelze čekat dřív než za deset až 15 dnů.

Internet nebyl po většinu dne plně funkční ani v Dubaji, která je centrem obchodu ve Spojených arabských emirátech. Odpoledne se spojení obnovilo, ale připojení bylo příliš pomalé. Porucha na podmořském kabelu znemožnila i telefonické spojení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám