Hlavní obsah

Loni se prodalo rekordní množství počítačových čipů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni se prodalo vůbec nejvíce počítačových čipů v historii. Dodávky mikroprocesorů na světový trh za poslední čtvrtletí minulého roku vzrostly o 8,5 procenta a dosáhly rekordu druhé čtvrtletí za sebou. Stabilní prodejní ceny způsobily, že tržby za čipy stouply o 9,6 procenta na 8,7 miliardy dolarů (153,5 miliardy Kč).

Článek

Dodávky procesorů pro počítačové servery vyskočily o 17 procent, uvedla agentura IDC. Počet dodaných procesorů ale ve zprávě nezveřejnila.

Procesorů pro přenosné osobní počítače se prodalo více o 10,3 procenta, zatímco u stolních PC činil tento nárůst 6,5 procenta. Ve všech třech kategoriích přitom vzrostl podíl kvalitnějších i běžnějších čipů na úkor podřadných.

Ceny zůstaly na stejné úrovni

Ceny procesorů byly ve čtvrtletí obecně stabilní. Vzhledem k tomu, že čipy pro servery a mobilní PC vykazují vyšší růst než procesory pro stolní počítače, zvedaly také průměrnou cenu. Podílel se na tom i vyšší podíl kvalitnějších mikroprocesorů na trhu spolu se silnou poptávkou po zařízeních, v nichž může pracovat operační systém Windows Vista.

Za celý rok 2007 se dodávky procesorů zvýšily o 12,6 procenta proti roku 2006. Celkové tržby ale vzrostly jen o 1,7 procenta na 30,55 miliardy dolarů. Nepoměr mezi růstem dodávek a tržeb vznikl tím, že na začátku roku ceny procesorů ještě klesaly.

Podíl největších dodavatelů na trh se na konci minulého roku příliš nezměnil. V celkovém počtu dodaných čipů měl Intel podíl 76,7 procenta a AMD 23,1 procenta. První si proti třetímu čtvrtletí o 0,4 procenta polepšil a druhý pohoršil. Ovšem podíly na konci roku byly stejné jako ve druhém čtvrtletí.

Výhled je konzervativní

Analytici předpokládají, že letošní první čtvrtletí přinese v poptávce po procesorech pokles o šest až sedm procent. To není nic neobvyklého. První kvartál je pro prodeje čipů obecně horší než následující.

Letošní pokles by ale mohl být příkřejší kvůli pomalejšímu růstu americké ekonomiky. To by ale na druhou stranu mohl vyvážit slabý kurz dolaru, který zvyšuje poptávku v zahraničí.

U procesorů pro přenosné počítače ale IDC očekává silnější nárůst, a to o dvojciferná procenta za celý rok. I v tomto segmentu ale počítá se zvolněním v první polovině roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám