Hlavní obsah

Fiat: z krachující firmy k finančnímu zázraku

– MILÁN

Italská automobilka Fiat by se mohla stát příkladem pro velké americké koncerny, které v současné době mají finanční problémy. Fiat, který ještě před dvěma lety vypadal na totální krach, za minulý rok vykázal zisk 3,2 miliardy eur.

Článek

Společnost potvrdila, že letos hodlá zvýšit provozní zisk na 3,4 až 3,6 miliardy eur. "Potvrzení cílů je určitě velmi pozitivní," řekl jeden z analytiků automobilového průmyslu. Akcie firmy Fiat po zprávě posílily o více než osm procent.

Fiat očekává, že v letošním roce zvýší svůj tržní podíl v Itálii i v celé západní Evropě. K růstu prodeje by měly přispět nové modely, například nová verze legendárního malého vozu Fiat 500. Tu loni novináři zvolili evropským automobilem roku 2008.

Celkové tržby společnosti loni stouply o 13 procent na 59 miliard eur. Tržby klíčových automobilových divizí, které zahrnují značky Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Maserati a Ferrari, se díky novým modelům zvýšily rovněž o 13 procent na 29 miliard eur.

Fiat se před několika lety kvůli ztrátovosti automobilových aktivit ocitl v krizi. Generální ředitel společnosti Sergio Marchionne proto přikročil ke snižování nákladů a uzavírání spojenectví s ostatními automobilkami. Tím se mu podařilo vrátit tyto aktivity k zisku.

Reklama

Související témata:

Související články

Fiat zkonstruuje s indickou Tatou světové auto

Pojem světového vozu je znám už dlouho. Třeba Fiat nabízí model Palio v Evropě, Asii, Jižní Americe... A nyní Fiat přijde s novým automobilem, který se bude...

Výběr článků

Načítám