Hlavní obsah

Estonský soud odsoudil místního Rusa za počítačové pirátství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rus, který útočil proti estonským internetovým serverům, dostal pokutu ve výši 30 000 korun. Podle tamního soudního dvora tak učinil během nepokojů, které vypukly loni v dubnu po odstranění sochy sovětského vojáka z centra estonské metropole.

Foto: Novinky

Hackeři zaútočili na estonské servery, nelíbilo se jim odstranění sochy z centra Tallinnu. Ta byla vztyčena v roce 1947 na počest padlých sovětských vojáků.

Článek

"Dmitrij Galuškevič je první počítačový pirát odsouzený za organizování masivních útoků proti estonskému internetu," řekl agentuře AFP mluvčí prokuratury Gerrit Maesalu.

Dvacetiletý Galuškevič se podle něj k vině přiznal. Mimo jiné řídil útoky, které od 25. dubna do 4. května blokovaly webovou stránku strany estonského premiéra.

Terčem útočníků se staly i další servery estonských institucí a společností. Malá pobaltská země patří k nejvyspělejším uživatelům internetu v Evropě.

Estonci dříve vinili Rusko

Estonští činitelé v čele s premiérem obviňovali z počítačových útoků Rusko. Některé útoky totiž vedly z ruských vládních serverů, a to včetně serveru kanceláře prezidenta Vladimira Putina. Masivní útoky hackerů a jejich důsledky podle tisku vyšetřovali i odborníci NATO.

Útoky počítačových pirátů následovaly poté, co estonská vláda odstranila z centra Tallinnu sochu vztyčenou v roce 1947 na počest padlých sovětských vojáků. Vzápětí vypukly nejbouřlivější nepokoje od dosažení nezávislosti. Zatčena byla více než tisícovka lidí, hlavně z řad místních Rusů, kteří tvoří skoro třetinu z 1,34 miliónu obyvatel republiky.

Zatímco pro Rusy pomník ztělesňoval vítězství nad nacismem a jeho přenesení na nedaleký vojenský hřbitov přijali jako urážku a ponížení, Estonci jej považovali za symbol více než půlstoletí sovětské okupace.

Estonská justice právě soudí čtyři Rusy, obviněné z vyvolávání nepokojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám