Hlavní obsah

Další člověk zadržen v kině, když si natáčel Simpsonovy

Novinky, Stanislav Dvořák
ÚSTÍ NAD LABEM

Kvůli pirátskému nahrávání snímku Simpsonovi ve filmu byl o víkendu zadržen návštěvník kina v Ústí nad Labem. Není to první "oběť" populární animované rodiny. Loni byl zadržen ze stejného důvodu mladík z Kaplice na Českokrumlovsku. Pořízení nelegální kopie ho stálo 150 000 korun.

Článek

"O víkendu byl 45letý muž přistižen v Ústí nad Labem při odpoledním promítání filmu Simpsonovi. Natáčel si je digitální kamerou," řekla Novinkám ústecká policejní mluvčí Veronika Beranová.

Piráta s kamerou si všimla uvaděčka, která ihned informovala městskou policii, a ta posléze přivolala státní policii. "Muž byl zadržen a obviněn z porušování autorského práva," dodala Beranová.

Pirát: Omlouvám se...

Devatenáctiletý mladík, který si loni stejný film natočil v multikině v Českých Budějovicích, dopadl relativně dobře. Za umístění filmu na internet byl nejdříve nepravomocně odsouzen k devíti měsícům vězení s podmínkou na dva roky a povinnosti nahradit způsobenou ztrátu, kterou Bontonfilm vyčíslil na 5,5 miliónu korun. Tomu se ale vyhnul.

Mladý pirát přišel s omluvou a slíbil, že bude pomáhat České protipirátské unii a působit jako odstrašující příklad. "Bude nám pomáhat odrazovat případné následovníky," uvedla ředitelka ČPU Markéta Prchalová.

Podle České protipirátské unie si pirátský záznam Simpsonů s českým dabingem stáhlo na sto tisíc lidí, kteří by údajně za vstupné do kina utratili 10 miliónů korun. Takovéto odhady jsou však diskutabilní. Vycházejí z předpokladu, že lidé, kteří se na film podívají doma zadarmo, by neváhali jet např. do multikina a zaplatit tam relativně vysoké vstupné.

Anketa

Sympatizujete se zadrženými filmovými piráty?
Ano
71,8 %
Nevím
5,1 %
Ne
23,1 %
Celkem hlasovalo 10784 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám