Hlavní obsah

Češi se v Iráku stali terčem raketového útoku, dva zranění

Novinky, jky
PRAHA/BASRA
Aktualizováno

Při raketovém útoku na český kontingent v Basře na jihu Iráku byli v neděli časně ráno lehce zraněni dva čeští vojáci. Novinkám to potvrdil mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Článek

V nedělních ranních hodinách došlo k raketovému útoku do prostoru českého kontingentu v Basře. Jednalo se o zásah jedné rakety, která explodovala v autoparku.

Při útoku byli lehce zraněni dva příslušníci kontingentu. Střepy rozbitého okna způsobily vojákům tržné rány horních a dolních končetin.

Oba vojáci můžou po ošetření dále plnit své úkoly v misi. Kromě toho byla důsledkem tlakové vlny poškozena dvě vozidla landrover, část sociálního zařízení a ubytovacích buněk. Způsobené škody je český kontingent schopen odstranit vlastními prostředky.

Češi brání zejména hlavní vstup do základny

V současné době působí v Iráku 99 vojáků Armády ČR v koaliční operaci mnohonárodních sil, většina z nich jsou příslušníci 73. tankového praporu z Přáslavic. Jejich hlavním úkolem je nepřetržitá ostraha hlavního vstupu do základny mezinárodních sil na letišti Basra.

Český kontingent je nadále schopen plnit své úkoly v koaliční operaci mnohonárodních sil v plném rozsahu.

Počet násilností opět vzrostl

V posledních dnech došlo v Iráku opět ke zvýšení počtu násilností. Jen v sobotu zahynulo nejméně 72 lidí na jihu Iráku při přestřelkách mezi stoupenci šíitské mesianistické sekty a iráckými bezpečnostními silami. V Iráku v těchto dnech probíhá náboženský svátek ášúrá.

Čeští vojáci umírají většinou při nehodách

Při zahraničních misích zahynulo od roku 1989 celkem 14 českých vojáků.

Čtyři vojáci zemřeli v polovině 90. let v Chorvatsku, stejný počet později v Bosně.

Naposledy zemřel český voják loni v květnu v Afghánistánu, když ho zavalila lavina kamení a bahna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám