Hlavní obsah

Sun Micro koupí databázovou MySQL, zaplatí za ni miliardu dolarů

– NEW YORK

Americká firma Sun Microsystems koupí výrobce databázových programů MySQL. MySQL vyvíjí databázové programy s otevřeným zdrojovým kódem. Sun Micro oznámil, že si díky akvizici rozšíří své aktivity na trhu databázových aplikací. Za převzetí MySQL zaplatí miliardu dolarů.

Článek

Sun Micro odhaduje roční obrat trhu s databázovými aplikacemie na 15 miliard dolarů.

Sun Micro koupí všechny akcie MySQL za 800 miliónů dolarů v hotovosti. Součástí dohody jsou ale i opční kontrakty, jejichž cenu odhaduje Sun Micro na 200 miliónů dolarů.

Databáze MySQL s otevřeným kódem se běžně užívají napříč operačními systémy a dodávají je různí prodejci počítačového hardwaru a aplikací.

Sun Micro předpokládá, že transakci dokončí ještě během nynějšího fiskálního roku, který skončí v červnu. Někteří analytici ale uvádějí, že je cena za MySQL příliš vysoká.

Sun Microsystems vyrábí servery a vyvíjí pro ně software včetně vlastního operačního systému Solaris. Na trhu serverových počítačů mu konkurují větší firmy International Business Machines a Hewlett-Packard. Sun měl podle průzkumové agentury IDC loni na konci června na světovém trhu podíl 13 procent, IBM 31 procent a HP 28,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám