Hlavní obsah

Manažeři a politici ušetří na daních tisíce

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Manažeři a politici s platy nad 86 tisíc korun hrubého měsíčně, kteří až dosud kvůli progresívní sazbě daně z příjmů platili nejvyšší daně, díky reformě budou mít naopak nejnižší faktickou sazbu daně v Česku. Kvůli stropu v pojistném totiž ušetří nejen na sociálním a zdravotním pojištění, ale získají díky tomu i další tisíce korun na úlevách na dani.

Článek

Strop stanovený reformou, od kterého se přestává platit pojistné, činí 48násobek tzv. průměrné mzdy a pro letošek činí 1 034 880 korun. Vše funguje tak, že v okamžiku, kdy si manažer či politik vydělá v průběhu letošního roku tuto částku, končí pro ně i jejich zaměstnavatele povinnost platit sociální a zdravotní pojištění, což se významně projeví také na základu daně.

A to tak, že základem jejich daně už nebude superhrubá mzda, to je mzda zvýšená o pojistné, které platí zaměstnavatel, ale jen hrubá mzda. Ta je o 35 procent nižší než superhrubá mzda.

A to je velmi výhodné. Kuriózní přitom je, že manažer či ministr pak budou mít menší faktickou sazbu daně než třeba zaměstnanec s minimální mzdou či průměrným platem.

Štědrý dar od státu

Ukažme to na příkladu ministra Topolánkovy vlády, který pobírá 117 200 korun hrubého měsíčně. Nepočítáme zvýhodnění na děti.

Devět měsíců bude jeho měsíčním základem daně superhrubá mzda ve výši 158 300 korun, to je hrubá mzda zvýšená o pojistné zaměstnavatele (135 procent hrubé mzdy). Patnáctiprocentní daň z této sumy činí 21 675 korun měsíčně

V září si však ministr od začátku roku vydělá přes 1 034 880 korun a díky stropu nebude muset od října až do konce roku platit každý měsíc žádné pojistné. Základem daně tak bude v těchto měsících pouze jeho hrubá mzda, to je 117 200 korun. Z ní činí patnáctiprocentní daň jen 15 510 korun měsíčně, tedy o 6165 korun méně než v předchozích měsících.

Když výdělky za všech dvanáct měsíců zprůměrujeme, vychází, že celková průměrná čistá měsíční mzda bezdětného ministra stoupne z loňských 74 065 na 86 382 korun, to je o 12 317 korun měsíčně. Ministr například se dvěma vyživovanými dětmi si polepší ještě více – o 13 097 korun měsíčně.

Pro srovnání – například běžný bezdětný zaměstnanec získá reformou daně z příjmů nejvýše jen desítky korun měsíčně, se dvěma dětmi jen několik stokorun měsíčně. Navenek se ale politici tváří, jak si zmrazili na tři roky platy.

To, že na reformě daně z příjmů nejvíce vydělají lidé s vysokými příjmy, je dáno hlavně tím, že tito poplatníci až dosud velkou část svých příjmů zdaňovali v nejvyšším daňovém pásmu 32 procent, takže sazba 15 procent je pro ně velmi výhodná.

Kolik získá reformou ministr (měsíčně, průměr v Kč)
hrubý plat 117 200
čistá mzda loni*74 065
čistá mzda letos*86 382
rozdíl*12 317
*bez uplatnění slev na vyživované děti, po zaplacení daně a pojistného

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám