Hlavní obsah

Manažeři ČEZu vydělají milióny na prodeji akcií

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, toh

Manažeři energetické společnosti ČEZ uplatní v lednu část opcí, které jim přiznává opční motivační program. Generální ředitel společnosti Martin Roman na prodeji akcií může vydělat až 677 miliónů korun. Novinkám to potvrdil mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Článek

"O opce požádalo 13 členů vrcholového vedení ČEZ," uvedl Kříž. Podle něj si však řada členů vedení firmy většinu svých opcí ponechá. V případě Martina Romana souvisí uplatnění všech zbývajících opcí s blížícím se koncem prvního čtyřletého funkčního období. Ve funkci však zůstane i další čtyři roky.

Akcie se za čtyři roky zhodnitly téměř osmkrát

"Management firmy nemá během roku mnoho 'časových' okének k uplatnění opcí. Jde jen o to najít čas, kdy nemůže dojít k jakémukioliv podezření z insider tradingu," okomentoval koupi akcií Martin Roman.

Dále uvedl, že věří v další potenciální růst akcií firmy. "Proto budu část akcií držet na svém majetkovém účtu a stejně tak ostatní si nadále ponechají část opcí nebo budou držet minimálně deset procent získaných akcií," uzavřel Roman.

Tržní kapitalizace společnosti se za poslední dva a půl roku roku zvýšila téměř o 718 miliard korun (z toho dvě třetiny připadají na stát).

Při nástupu nového managementu ČEZ byla cena akcií v únoru 2004 174,50 Kč. Při počtu akcií necelých 600 miliónů dává kapitalizaci 103,3 miliardy korun. V současnosti je hodnota akcie 1378 korun, tedy cena všech akcií je přes 821 miliard korun.

Co je to opční program:
Byl zaveden v roce 2001 (v té době ze současných členů představenstva ještě ve společnosti nikdo nepůsobil). Opce poskytuje právo zakoupit v budoucnosti akcie za předem určenou cenu. Členové představenstva získají opční smlouvou právo zakoupit akcie za cenu vyplývající z průměrné ceny akcií před nástupem do funkce. V loňském roce došlo ke změně pravidel, které omezují potenciální výnos na maximálně dvojnásobek růstu ceny akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám