Hlavní obsah

Paroubek: Pokud KSČM kývne na Švejnara, stane se prezidentem

Právo, Alexandr Kramer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se budeme bavit o tom, co je o kom známo či neznámo z minulosti, tak si myslím, že pan prezident Klaus by měl raději sedět v koutku a skromně mlčet, říká v rozhovoru pro sobotní deník Právo šéf ČSSD Jiří Paroubek. Předpokládá také, že pokud komunisté vysloví podporu Janu Švejnarovi, má velkou šanci stát se prezidentem.

Článek

Pane předsedo, proč vlastně vaše strana podporuje prezidentskou kandidaturu Jana Švejnara – pravicového ekonoma, který je například pro poplatky za zdravotní péči a pro školné? Je to proto, že si myslíte, že si ho tím do budoucna zavážete?

Já si nemyslím, že v souřadnicích české politiky je pan Švejnar pravicovým politikem. On sám se považuje za politika středu. Ano, říká, že je pro mírné poplatky u lékaře a pro školné… ale zároveň říká, že z tech poplatků i z toho školného by měli být vyjmuti lidé, kteří jsou v sociální nouzi!

To jsem nezaznamenal.

Já myslím, že to řekl v několika rozhovorech… a každopádně to řekl na schůzi našeho ústředního výkonného výboru, kde na to samozřejmě byl dotazován.

Podívejte, co by se stalo, kdybychom do té prezidentské volby postavili vysloveně levicového kandidáta? Stalo by se to, že ten kandidát by ve třetím kole, kde je ke zvolení zapotřebí 141 hlasů, získal maximálně 114 hlasů. V osobě profesora Švejnara je tu k dispozici kandidát, k jehož podpoře jsou schopni se spojit volitelé z mnohem pestřejší palety politických formací… a když se k téhle alianci připojí i komunisté, tak tento kandidát může v té volbě vyhrát!

Jenže vy jste mi přád neřekl, proč chcete, aby vyhrál.

Především proto, že od něj očekávám, že se bude chovat jako ústavní prezident – na rozdíl od Václava Klause, který si ústavu vykládá po svém. Všichni si přece pamatujeme, jak Václav Klaus záměrně protahoval povolební jednání o nové vládě, že při tom evidentně měl na mysli především zájmy ODS a dokonce i své vlastní…

Především proto, že od něj očekávám, že se bude chovat jako ústavní prezident – na rozdíl od Václava Klause, který si ústavu vykládá po svém. Všichni si přece pamatujeme, jak Václav Klaus záměrně protahoval povolební jednání o nové vládě, že při tom evidentně měl na mysli především zájmy ODS a dokonce i své vlastní…

Nemluvě o tom, že ve prospěch občanských demokratů zasahoval už předtím do volební kampaně. Já nechci, aby se to všechno opakovalo, a proto nechci, aby byl dalších pět let naším prezidentem. Nechci to proto, že Václav Klaus pro mne není zárukou, že prezident této země bude vždy postupovat ústavně, čistě, správně!

Vy jste současnému prezidentovi nedávno napsal dopis, ve kterém jste na něj apeloval, aby přijal výzvu Jana Švejnara k veřejné debatě. On vám mj. odpověděl, že, „profesor Švejnar není takovou osobou, jež by splňovala nároky na prezidentského kandidáta, mimo jiné proto, že v naší zemi nežije, neúčastnil se v ní politického života a jeho postoje, názory a skutky nejsou většině naší veřejnosti téměř vůbec známy“. Není tohle, pane předsedo, skutečně velký handicap vašeho kandidáta?

Já vám odpovím otázkou: co je známo o Václavu Klausovi? Je o něm známo, že v čele vlády provedl transformaci, v jejímž průběhu se v Čechách kradlo tak, jako se tu kradlo naposledy po Bílé hoře, takže v kapsách šejdířů zmizely stovky miliard! Transformaci, jíž dominovali „podnikatelé“ typu pana Koženého… a která skončila krizí let 1997–98. Takže, když se budeme bavit o tom, co je o kom známo či neznámo z minulosti, tak si myslím, že pan prezident Klaus by měl raději sedět v koutku a skromně mlčet!

Jste si jistý, že pro profesora Švejnara budou hlasovat všichni poslanci a senátoři ČSSD?

Podívejte, to hlasování bude zkouškou politické inteligence každého z těch hlasujících. A já jsem přesvědčen, že naši zákonodárci jsou politicky inteligentní… že mezi nimi není žádný, který by si přál, aby jeho strana znovu zažila taková ponížení, jaká od současné hlavy státu zažila v minulém období.

Podívejte, to hlasování bude zkouškou politické inteligence každého z těch hlasujících. A já jsem přesvědčen, že naši zákonodárci jsou politicky inteligentní… že mezi nimi není žádný, který by si přál, aby jeho strana znovu zažila taková ponížení, jaká od současné hlavy státu zažila v minulém období.

.: Šéf ČSSD Jiří Paroubek (vlevo) s prezidentským kandidátem Janem Švejnarem. Foto: Právo

Co jste tím myslel, když jste v rozhovoru s Hospodářskými novinami řekl: „Chci vás ujistit, že ČSSD už nebude přistupovat k prezidentské volbě naivně.“?

Myslel jsem tím to, že si o nás nikdo nemůže myslet, že jsme hlupáci, kteří se nedokážou poučit ze svých minulých chyb. Že když si nebudeme jisti stanoviskem komunistické strany – tedy pokud KSČM bude taktizovat ještě mezi prvním a druhým kolem té volby – tak zvolíme specifický postup.

Jaký?

O tom zatím nechci mluvit.

Raději pronášíte tajnosnubné věty jako: „Já budu postupovat zcela demokraticky a tak, aby bylo zřejmé, kdo koho volil. To je možné udělat i velmi demokraticky.“ Jak to chcete udělat, pane předsedo?

Víte, co je zajímavé, pane Kramere? Proč se v souvislosti s tou volbou všichni novináři strachují pouze o to, jak demokratické jsou poměry v sociální demokracii? Proč se na to nikdo neptá představitelů ODS, která stojí před stejným problémem?!

Já teď nemluvím s předsedou ODS, mluvím s předsedou ČSSD.

A já vám k tomu neřeknu víc, než jsem už řekl: že samozřejmě budeme postupovat zcela demokraticky.

Jak?

To nechte to na nás.

Tak fajn, uděláte to demokraticky. Ale k čemu pak bude ta tajná volba?

Já jsem neřekl, že se chystáme narušit její tajnost.

Ne – pouze jste řekl, že zařídíte, aby bylo zřejmé, kdo koho volil.

Ano.

Podle vás tohle není protimluv?

Ne, není. Ale opakuji, že k tomu přistoupíme jen tehdy, když nás k tomu přinutí konkrétní situace.

Troufnete si předpovědět, jak ta volba dopadne?

Pokud komunisté podpoří Jana Švejnara, tak si troufnu věštit, že se stane prezidentem.

Sázkové kanceláře na tu volbu přijímají sázky – nevsadíte si tam na ten svůj tip nějakou slušnou částku?

Ne, protože nemám ve zvyku se sázet. Ale kdybych to ve zvyku měl, tak bych si na to vsadil – za předpokladu, který jsem uvedl.

A jak tedy odhadujete ty komunisty, jak se rozhodnou?

To odhadnout neumím… a je dokonce možné, že to v této chvíli neumí odhadnout ani jejich předseda.

"Pokud jde o ten můj povolební projev, tak se zdá, že většina toho, co jsem v něm řekl, se potvrzuje."

Pojďme ještě mluvit o té modré totalitě, o níž jste se zmínil v tom dopisu panu Filipovi. Nevracíte se, pane předsedo, ke slovníku svého prvního povolebního projevu, který jste později – shodou okolností na téhle stránce – sám označil za chybu?

Pane Kramere, pokud jde o ten můj povolební projev, tak se zdá, že většina toho, co jsem v něm řekl, se potvrzuje.

Takže odvoláváte, co jste odvolal? .

Ne, neodvolávám – už proto, že jsem snad jediným českým politikem, který se tu a tam za něco dokáže omluvit. Celkový tón toho mého tehdejšího vystoupení asi skutečně stál za omluvu a obsahově byl ten projev předčasný; obávám se ale, že teď by už předčasný nebyl.

Tak mi tu svou obavu z modré totality vysvětlete – proč si myslíte, že nám hrozí?

Vy tu hrozbu necítíte například v tom, když prezident republiky není ochoten jít debatovat se svým protikandidátem?!

V tom cítím leccos, ale totality bych se začal obávat teprve v okamžiku, kdy by se Václav Klaus snažil Jana Švejnara umlčet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám