Hlavní obsah

PROFIL: Barack Hussein Obama

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Černošského senátora z Illinois Baracka Obamu řadily průzkumy v roce 2007 mezi přední demokratické kandidáty na post příštího amerického prezidenta. Obama předpoklady potvrdil. V primárkách porazil někdejší první dámu Hillary Clintonovou, stal se kandidátem demokratů ve volbách příštího amerického prezidenta a nakonec se jím i stal.

Foto: Jeff Haynes , Reuters

Barack Obama

Článek

Obama byl v roce 2008 v pořadí pátý černoch a současně jediný, který v americkém Senátu působil. Počátkem listopadu se stal prvním Afroameričanem zvoleným za prezidenta.

Narodil se 4. srpna 1961 v Honolulu na Havaji keňskému otci a Američance z Arkansasu. Rodiče se později rozvedli. Otec získal doktorát ekonomie na Harvardově univerzitě a vrátil se zpět do své vlasti. Obamova matka se vdala za indonéského občana a později se i se synem přestěhovala do Jakarty. V Jakartě chodil Obama do školy a dnes mluví obstojně indonésky.

Po čtyřech letech se ale vrátil do USA, kde ho vychovávali rodiče matky. Obama své dospívání v rodině americké střední třídy popsal v pamětech vydaných po matčině smrti v roce 1995. Nazval je Dreams from My Father (Sny od mého otce). Nakonec vystudoval politické vědy na Columbijské univerzitě a před zahájením studií práv na Harvardu pracoval v Chicagu na projektech pro rozvoj sociálně slabších komunit.

Politická kariéra

Obama nejprve působil v Senátu státu Illionois. Poprvé byl do něj zvolen v roce 1996 a o osm let později se dočkal znovuzvolení. V roce 2000 kandidoval do Sněmovny reprezentantů, ale neúspěšně. Kampaň do Senátu USA v listopadu 2004 se už ale vyplatila, Obama dostal 70 procent voličských hlasů.

Obama slibuje voličům politickou změnu.foto: Reuters/Keith Bedford

V době svého působení v Kongresu podporoval zákony proti lobbingu, volebním podvodům, jadernému terorismu a hlasoval také pro zákony týkající se klimatických změn a péče o vojenské veterány.

Od oficiálního oznámení své kandidatury na příštího amerického prezidenta 10. února 2007 ve Springfieldu v Illinois se vyjadřoval především o potřebě odchodu amerických vojsk z Iráku, větší energetické nezávislosti USA na cizích zdrojích a zlepšení zdravotní péče ve Spojených státech.

Obama je ženatý od roku 1992, s manželkou Michelle má dvě dcery: Maliu (1999) a Sashu (2001). Kromě knihy pamětí Dreams From my Father napsal také knihu komentářů o americké politice nazvanou The Audacity of Hope (Smělost naděje).

Obama s manželkou Michellefoto: Reuters/Jim Young

Reklama

Související témata:

Související články

Obama bojuje s Clintonovou o nominaci

V USA ve čtvrtek začínají primárky, které rozhodnou, koho američtí demokraté a republikáni letos vyšlou do boje o prezidentské křeslo. Kolotoč voleb začne...

Výběr článků

Načítám