Hlavní obsah

Schodek rozpočtu za rok 2007 je překvapivě nízký: 66,4 mld. Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Stát loni hospodařil se schodkem 66,4 miliardy Kč. Uvedlo to ve čtvrtek ministerstvo financí (MF), které původně plánovalo deficit ve výši 91,3 miliardy Kč. Podle evropské metodiky ESA je výsledný deficit ještě nižší, činí 40,4 miliardy korun.

Článek

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) se státu podařilo vybrat více peněz na daních.

Kalousek uvedl, že výsledek je pozitivní ve srovnání s původním předpokladem. "Je ale velmi špatnou zprávou, že ekonomika na vrcholu svého potenciálu má vůbec nějaký deficit," upozornil Kalousek.

Stát v loňském roce vybral o 10,9 miliardy více na dani z příjmů fyzických a právnických osob. Dále se ušetřilo na státních aktivech, a to 3,6 miliardy korun.

V rezervních fondech má stát přes 90 miliard korun. Kalousek dále doplnil, že pozitivně se vyvíjela i nezaměstanost, která v ČR byla 5,5 procenta.

Co jsou rezervní fondy:
Představují součet prostředků jednotlivých ministerstev, které do nich na konci roku umísťují svoje požadované, získané ale reálně neutracené prostředky. Dříve musela ministerstva ke konci každého roku všechny peníze které získala v rámci přípravy rozpočtu na ten který rok utratit. Co neutratila, musela odvést zpět do státní kasy. To vedlo k tomu, že se utrácelo zbytečně, nakupovalo se nepotřebné zařízení, zbytečně se rekonstruovalo atd. Podle nových rozpočtových pravidel mohou ministerstva získané prostředky, které neutratila, shromaždovat na svých rezervních fondech, aniž o ně přijdou, tedy nemusejí je jako dříve odvádět zpět rozpočtu. Vláda chce rozpouštění rezerzvních fondů regulovat zvláštním režimem, který by umožnil například volný režim v jejich využití při financování evropských rozvojových a dotačních programů.

Analytici zlepšení očekávali

Ekonomové zlepšení předpokládali. "Rozpočet se svezl s ekonomickým růstem. Pokladna se plnila hlavně díky historicky nejdynamičtější spotřebě domácností," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Zároveň dodal, že celkový deficit veřejných financí za 2007 bude těsně kolem dvou procent% HDP.

"Ukazuje se, že je-li vůle, tak to dolů jde. Je to pozitivní zpráva pro finanční trhy, podpora kurzu koruny," řekl Michl.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

I přes dobrý výsledek to však neznamená, že by byly veřejné finance zdravé a že by měl stát výdaje pod kontrolou, upozornil již dříve analytik Next Finance Vladimír Pikora. "Dokresluje to i fakt, že ministerstvo financí plánuje v roce 2008 vydat střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v objemu 75,1 až 165 miliard korun," dodal.

I přes dobrý výsledek to však neznamená, že by byly veřejné finance zdravé a že by měl stát výdaje pod kontrolou, upozornil již dříve analytik Next Finance Vladimír Pikora. "Dokresluje to i fakt, že ministerstvo financí plánuje v roce 2008 vydat střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v objemu 75,1 až 165 miliard korun," dodal.

Na konci listopadu stát hospodařil s přebytkem 12,8 miliardy korun. Pro letošní rok počítá schválený vládní návrh zákona o státním rozpočtu s celkovými výdaji 1,107 biliónu korun, příjmy mají činit 1,037 biliónu. Výsledný schodek by tak představoval téměř 71 miliard korun.

Vybrané položky státního rozpočtu (v mld Kč)
příjmy20062007
DPH115,67166,63
daně z příjmů právnických osob95,50114,75
daně z příjmů fyzických osob91,65102,14
majetkové daně8,5210,58

Paroubek: je to naše zásluha 

Podle předsedy opoziční ČSSD Jiřího Paroubka je nízký schodek zásluhou bývalé vlády jeho strany.

"Na základě hospodářského růstu nastartovaného za sociálně demokratických vlád klesl deficit veřejných financí hluboko pod tři procenta požadovaná pro přijetí eura," sdělil Paroubek.

Schodek se zlepšil i Slovensku

Schodek slovenského státního rozpočtu loni činil 23,53 miliardy slovenských korun (18,6 miliardy Kč). Znamená to výrazné zlepšení proti roku 2006, kdy rozpočet Slovenska skončil v deficitu 31,68 miliardy Sk. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo tamní ministerstvo financí.

Výsledek za loňský rok je mnohem lepší, než odhadoval kabinet premiéra Roberta Fica. Ten v zákoně o státním rozpočtu předpokládal, že se deficit vyšplhá na 38,39 miliardy Sk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám