Hlavní obsah

Stovky lidí protestovaly proti těžbě uranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSEČNÁ

Navzdory mrazivému počasí se v neděli v osadě Kotel u Osečné na Liberecku sešlo několik stovek lidí, aby vyjádřily své obavy z těžby uranu v Podještědí. Na místě byli zástupci obcí, ekologických organizací i místní obyvatelé. Chtějí, aby lokalita nebyla vyhlášena ložiskovým územím, což je podle nich první krok k tomu, aby se uran na místě začal těžit. Obávají se devastace krajiny.

Článek

Uranovou rudu objevil Státní podnik Diamo v lokalitě Osečná - Kotel už v 60. letech, teprve letos na podzim ale firma požádala o vyhlášení chráněného ložiska.

"Důvodem je rostoucí cena uranu, my si však myslíme, že kvůli penězům nemá smysl zničit krásnou krajinu," řekl Josef Jadrný ze Strany zelených.

Chráněné ložisko má být vyhlášeno na území 10,5 kilometru čtverečních. Podle odhadu tam leží kolem 20 000 tun rudy, což podle Jadrného představuje v současných cenách kolem 120 miliard korun.

Podle místopředsedy krajské organizace Strany zelených v Libereckém kraji Milana Přívratského se v lokalitě nikdy těžit nebude. "Je to ekonomický nesmysl," zdůraznil. Těžba by podle něho byla příliš nákladná. Je proto přesvědčen o tom, že ochrana ložiska je neodůvodněná. To je také jeden z argumentů, který ve svých námitkách používají dotčené obce Český Dub, Osečná, Světlá pod Ještědem a Janův Důl.

Reklama

Výběr článků

Načítám