Hlavní obsah

Pivovary poprvé vyrobí přes 20 miliónů hektolitrů piva

– ČESKÁ REPUBLIKA
Právo, Stanislav Ptáčník

Domácí výstav piva v roce 2007 zřejmě poprvé překoná hranici 20 miliónů hektolitrů. Zvýšení produkce ale nebude tak výrazné jako v předchozích letech, především kvůli zpomalení tempa růstu exportu. V Česku roste spotřeba piva ještě pomaleji, překvapivě ji drží rychle rostoucí prodej nealkoholického piva.

Článek

Konzumace piva na tuzemském trhu vzroste letos přibližně o jedno procento na 16,4 miliónu hektolitrů. Běžného piva vypijí Češi stejně jako loni, stále oblíbenější je pivo s nízkým obsahem alkoholu, které mohou pít i řidiči. Tuzemské pivovary jej letos zřejmě poprvé vyrobí přes 0,5 miliónu hektolitrů, o polovinu více než loni.

Loňský výstav nealkoholického piva překonaly české pivovary už někdy v srpnu. Spotřeba běžného piva zůstane přibližně stejná, mění se ale její skladba. Výstav desetistupňového piva stále převyšuje produkci ležáků, ale díky dobré ekonomické situaci Čechů se poměr pomalu vyrovnává.

„Tento trend by mohl pokračovat i v dalších letech. Mění se tak vývoj z devadesátých let, kdy Češi v době úspor přecházeli na levnější druhy piv,“ uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Jan Veselý. Domácí spotřeba piva se dlouhodobě pohybuje těsně pod úrovní 160 litrů na obyvatele a rok. Proti průměru zemí Evropské unie je tak zhruba dvojnásobná.

Češi pijí méně

Podle pivovarníků ho však samotní Češi v posledních letech vypijí méně, stoupá naopak podíl cizinců na celkové spotřebě. Zatímco loni ČSPS udával podíl zahraničních návštěvníků na průměrné české konzumaci piva 20 litrů, letos svůj odhad zvýšil na 25 až 30 litrů. Jak Veselý informoval, výstav piva v tuzemsku stoupl za první tři čtvrtletí o 1,6 procenta, když za stejné období roku 2006 činil nárůst necelá čtyři procenta.

Za celý loňský rok pivovary vystavily 19,8 miliónu hl piva, o 3,8 % více než v roce 2005. Export ztěžuje i sílící koruna Těžištěm zvyšování výroby piva sice zůstává export, ale i ten rostl letos pomaleji než v předchozích letech. Pivovarníci letos vyvezou přibližně 3,6 miliónu hektolitrů, zhruba o 100 tisíc hektolitrů více než v roce 2006. Loňský nárůst vývozu byl přitom skoro čtyřnásobně větší. Vývoz se na celkovém výstavu piva podílí více než 18 procenty, což je v porovnání se srovnatelnými pivařskými státy nejvíce.

Většina exportu směřuje do zemí EU. Snížení byrokratických bariér po vstupu ČR do EU mělo na růst vývozu českého piva blahodárný vliv. Nyní je pronikání na zahraniční trhy složitější a brání mu také posilující koruna. Největší část vyvezeného piva směřuje do Německa (36 %), na Slovensko (17,4 %) a do Velké Británie (8,2 %).

Reklama

Výběr článků

Načítám