Hlavní obsah

Britové na poslední chvíli utrácejí 1,5 miliónu liber za minutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Zhruba 1,5 miliónu liber (asi 55 miliónů korun) za minutu utráceli podle obchodníků Britové o víkendu i v pondělí za poslední nákupy vánočních dárků. I když v některých obchodních střediscích nebyly takové tlačenice, na jaké tu bývají zvyklí, experti tvrdí, že stále více lidí nakupuje od stolu - po internetu.

Článek

Britský Amazon dostal za jediný předvánoční den objednávku na 965 000 předmětů. Britští obchodníci se letos stejně jako minulé roky obávali, že lidé budou na dárcích šetřit. Podobně jako v uplynulých letech jejich obavy rozptýlil až poslední předvánoční víkend.

Již v noci na Boží hod ale některé zejména internetové obchody zahajují letošní povánoční výprodej. V obchodním středisku Brent Cross na severu Londýna, které je jedním z nejstarších a nejlépe známých v hlavním městě, bylo o víkendu tolik lidí, že v některých obchodech pouštěli dovnitř jen poté, co některý zákazník obchod opustil. "Jelikož je Štědrý den v pondělí, využívají lidé víkendu naplno, aby si nakoupili všechny dárky," řekl ředitel střediska Tom Nathan.

Jako obvykle podle něj převažovali mladí muži, kteří jsou pověstní tím, že nechávají nákupy na poslední chvíli. Stále více však odkládají nákupy na dny těsně před svátky i další lidé v naději, že nervózní obchodníci sníží ceny. Podle expertů, které citoval list The Scotsman, bude ještě v pondělí nakupovat asi polovina dospělých Britů a utratí celkem 2,14 miliardy liber. Skutečná data však budou k dispozici až po Vánocích.

Kamenné obchody v centru jsou přeplněné

Nakupování na internetu předpokládá, že zákazník ví, co hledá. Mnoho lidí se však chce nechat inspirovat až v obchodě, takže londýnské nákupní tepny Oxford Street a Regent Street si o víkendu ani v pondělí nemohly na stěžovat na nezájem. "Je to tu až hysterické," podotkla jedna prodavačka v obchodním domě John Lewis.

Reklama

Výběr článků

Načítám