Hlavní obsah

Do ČR zamíří z fondů EU dalších více než 64 miliard Kč

BRUSEL/PRAHA

Do České republiky může zamířit z fondů EU v letech 2007 až 2013 dalších zhruba 64,3 miliardy korun. Téměř tři čtvrti miliardy eur (zhruba 19,62 miliardy korun) dá Evropská unie ČR a regionům s ní sousedícím na operační programy týkající se přeshraniční spolupráce. Dalších 44,7 miliardy korun je určeno na Integrovaný operační program (IOP), který byl v pátek podepsán.

Článek

Integrovaný operační program je zaměřený na řešení regionálních problémů týkající se infrastruktury ve veřejné správě, ve veřejných službách a související s územním rozvojem. "Z fondů Evropské unie je pro IOP vyčleněno cca 44,7 miliardy korun, což činí přibližně 5,82 procenta veškerých prostředků určených z fondů EU pro ČR," sdělila Jana Kozlíková z odboru komunikace MMR.

Do ČR by tak mělo ze všech fondů unie na operační programy putovat asi 26,7 miliardy eur, což je podle aktuálního kurzu asi 705 miliard korun. "K již schválenému Integrovanému operačnímu programu přibude v letošním roce ještě Operační program Technická pomoc," uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Toušek. Pokud se tak stane, zůstane jediný neschválený program, a to Věda a výzkum pro inovace, který by podle ministerstva mohl být schválen do března příštího roku.

Tři čtvrtě miliardy eur na přeshraniční spolupráci

Co se týče evropských fondů pro přeshraniční spolupráci, komise schválila pět programů týkajících se ČR. Nejvyšší částka je určena na spolupráci ČR s Polskem, která činí 219,4 miliónu eur (zhruba 5,8 miliardy korun) a který komise schválila. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Evropská komise. Peníze budou mimo jiné určené na zlepšování dopravní dostupnosti a životního prostředí a k podpoře cestovního ruchu.

Na spolupráci regionů v ČR a Saska zamíří 207,4 miliónu eur (asi 5,5 miliardy korun), na přeshraniční programy zahrnující ČR a Bavorsko je určeno 115,5 miliónu eur (asi 3,05 miliardy Kč). Celkem 107,4 miliónu eur (asi 2,84 miliardy korun) poputuje na projekty týkající se ČR a Rakouska, nejmenší částku, 92,7 miliónu eur (asi 2,45 miliardy korun), dá unie na spolupráci regionů sousedících na hranici ČR a Slovenska.

Programy přeshraniční spolupráce financované EU
regionmiliónů eurmiliard Kč
ČR - Polsko219,45,80
ČR - Sasko207,45,48
ČR - Bavorsko115,53,05
ČR - Rakousko107,42,84
ČR - Slovensko92,72,45
Celkem742,419,62

"Bude se jednat zejména o investiční akce. V případě Plzeňského kraje a Bavorska je to zejména o cestovním ruchu," řekl Zbyněk Prokop ze zastoupení Plzeňského kraje při EU v Bruselu. Peníze se tak použijí například na budování nových a obnovu starých turistických stezek a informačního systému. Se vstupem ČR do Schengenu se podle něj předpokládá, že peníze se použijí i na sblížení či propojení obcí, které jsou třeba pět kilometrů od sebe a dříve mezi nimi byla hranice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám