Hlavní obsah

Další čtyři výrobky ohrožují zdraví dětí, varuje hygienik

Novinky, bry

Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím hlavního hygienika Michaela Víta varovalo na další nebezpečné výrobky, které jsou určené pro děti. Jde o dva bryndáky a dvě přebalovací podložky. Dovozci a výrobci jsou povinni je okamžitě stáhnout z trhu.

Článek

Dvojhranná přebalovací podložka pro kojence o rozměru 52 krát 63 centimetrů a přebalovací podložka s kapsami o rozměru 48 krát 72 centimetrů, obě původem ze Slovenska, distributor NIKOL FOR CHILDREN, s.r.o., obsahují estery kyseliny ftalové. Ftaláty poškozují imunitní systém a mohou způsobovat vrozené vady, kardiovaskulární problémy či neplodnost.

:. Podložka s kapsami v distribuci NIKOL FOR CHILDRENFOTO: MZČR Igelitový bryndák s rukávy Feeding Jacket Fashy Baby o rozměru 26 krát 75 centimetrů, výrobce FASHY GmbH, obsahuje ftaláty a olovo v množství 682,5 miligramů na kilogram, což 7,5krát překračuje hygienický limit. Ftaláty i olovo působí na nervový systém, olovo má vliv na krvetvorbu.

:. Igelitový bryndák s rukávy Feeding Jacket Fashy Baby. FOTO: MZČR

Bryndák Tom and Jerry o rozměru 36 krát 29 centimetrů, datum výroby 03/2005, datum spotřeby 03/2011, výrobce firma BOČEK CZ, s.r.o., obsahuje v textilním froté 78,96 miligramu formaldehydu na kilogram materiálu. Formaldehyd se dětem dostane do těla při olizování, kousání či vkládání do úst. Rychle se vstřebává a může způsobit podráždění či alergické reakce a poškození sliznic. Může rovněž poškozovat centrální nervovou soustavu, játra a ledviny. Má rakovinotvorný vliv.

:. Dětský bryndáček Tom a Jerry od výrobce BOČEK CZ s. r. o. FOTO: MZČR

Dovozci a distributoři jsou povinni výrobky stáhnout z prodeje, spotřebitelé mají nárok na vrácení produktu. Vít doporučuje spotřebitelům, aby výrobky vrátili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám