Hlavní obsah

Výrobci počítačových čipů tipují, že ceny dosáhnou dna na jaře

Výrobci počítačových čipů sázejí na to, že si ceny pamětí DRAM sednou na jaře příštího roku konečně na dno. Letos na trhu zaplaveném zbožím ceny v tvrdé konkurenci výrazně klesaly.

Článek

Nástup oživení trhu je sice těžké předpovědět, analytici ale říkají, že výrobci včetně světové jedničky Samsung Electronics a čtyřky Elpida Memory počítají s oživením trhu pamětí DRAM v prvním pololetí příštího roku. 

Neměli bychom předpokládat, že současná neblahá situace bude v příštím roce pokračovat," uvedli analytici průzkumové agentury iSuppli. "Korekce odvětví začala již ve třetím čtvrtletí," dodávají.

Na začátku letošního roku vyvolalo značné naděje v odvětví to, že Microsoft uvedl na trh operační systém Windows Vista. Výrobci pak začali na trh chrlit více a více čipů, téměř dvojnásobek proti roku 2006, aby si urvali větší část trhu pro sebe. Velcí hráči na trhu jako Samsung či Hynix z Koreje ale poptávku silně nadhodnotili a ceny pamětí padaly dolů.

DRAM o 80 % levnější 

Podle organizace DRAMeXchange, která ceny paměťových čipů sleduje, se za letošní rok propadly ceny DRAM o více než 80 procent. Manažeři Samsungu předpokládají, že nejníže budou ceny v první polovině roku 2008 a že ve druhé půlce výrazně porostou.

Jak zásobování trhu překračovalo poptávku, podniky v ostré bitvě mezi sebou navzájem sledovaly, kdo jako první sníží výrobu, aby se pokles cen konečně zastavil. "Jak dlouho se to dá ještě vydržet?" ptá se tisková mluvčí Elpidy a dodává: "Všichni tak čekáme na to, až někdo výrobu omezí."

V mnoha podnicích se prodejní ceny pamětí DRAM dostaly pod výrobní náklady, upozorňují analytici. Firmám proto nezbylo než omezovat výdaje. Samsung i Elpida alespoň oznámily, že výdaje nehodlají zvyšovat.

Zároveň ale klesají zásoby čipů a výhled počítačových výrobců se zlepšuje. Elpida proto předpokládá, že ceny začnou růst v březnu. Nikdo ale neočekává, že oživení cen přijde hladce. Analytici Prudential Investment & Securities například tipují, že by se propad cen mohl protáhnout dokonce do třetího čtvrtletí příštího roku. Japonská poradenská firma J-Star Global navíc upozorňuje, aby se nepodcenila kvanta zásob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám