Hlavní obsah

Slovensko vrací rychlost v obci z 60 na 50 km/h

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovensko se rozhodlo zakročit proti zvyšujícímu se počtu dopravních nehod zpřísněním dopravních předpisů. "Bodový systém v České republice se podle posledních zpráv minul účinkem, takže půjdeme jinou cestou," uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Rychlost v obci se sníží z 60 km/h na 50 km/h. Tedy zpět na hodnotu, kde byla před deseti lety.

Článek

Podle Kaliňáka mají v posledních letech nehody stále tragičtější následky. Především pro chodce. Kromě snížení rychlosti se zavede také povinnost celoročního svícení.

Ministerstvo vnitra si dalo vypracovat několik studií, které dokázaly, že snížení rychlosti v obci na padesátku by mělo vést k zvýšení bezpečnosti na slovenských silnicích.

Po dálnici nejméně osmdesátkou

Zvyšuje se minimální rychlost na dálnici na 80 kilometrů v hodině. V zimním období musí řidiči použít zimní pneumatiky v případě, že je silnice pokrytá sněhem nebo ledem. "Zimní pneumatiky povinné nebudou, ale s letními pneumatikami bude zakázané jezdit na ledě a sněhu," dodal Kaliňák.

V zájmu větší plynulosti dopravy chce slovenská policie omezit pohyb velkých nákladních automobilů na dálnicích a silnicích první třídy v čase dopravní špičky. "Omezujeme jízdu vozidel nad 7500 kilogramů. Chceme dosáhnout, aby v pátek, v pracovní den před svátkem a v neděli v čase od 14.00 do 20.00 byly na silnicích pouze osobní vozy a autobusy," uvedl Kaliňák.

Pokuty za rychlost
Překročení v obci:
do 20 km/hdo 2000 Sk
do 30 km/hdo 5000 Sk
do 40 km/hdo 10 000 Sk
nad 40 km/hdo 20 000 Sk
Překročení mimo obec
do 20 km/hdo 2000 Sk
do 40 km/hdo 5000 Sk
do 50 km/hdo 10 000 Sk
nad 50 km/hdo 20 000 Sk

Výše pokuty se bude pohybovat od 500 do dvou tisíc slovenských korun. Při opakování přestupků se bude pokuta zvedat na několikanásobek. Při jízdě pod vlivem alkoholu a při překročení rychlosti o více než 20 kilometrů v hodině může být udělena pokuta od pět tisíc až do výše 20 tisíc korun.

"V některých speciálních případech může pokuta dosáhnout výše až 30 tisíc korun. Přichází v úvahu také odpracování pokuty formou veřejně prospěšných prací," dodal ministr. Nový silniční zákon musí ještě schválit vláda a parlament.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám