Hlavní obsah

Erotické pachy a vůně

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Na internátě nás žije na pokoji pět a všechny dostáváme menstruaci ve stejný den. Jak je to možné?" ptala se mě kdysi jedna dívka. Samozřejmě nečetla známý americký časopis Nature. Ten už v roce 1971 uveřejnil vědecky potvrzenou skutečnost o ženách, které žijí ve stísněných poměrech na společných ubytovnách. Dříve nebo později vykazují sklon k synchronizaci menstruačních cyklů.

Článek

Jaký mechanismus způsobí, že se hormonální změny spustí současně u všech žen? Odkud dostane ženské tělo ten záhadný pokyn? Další výzkumy prokázaly, že to zřejmě budou čichové vjemy způsobené pachovými látkami, takzvanými feromony.

Někteří lékaři určí diagnózu podle pachu pacienta

Naučili jsme se podceňovat svůj čich. Možná závidíme neuvěřitelné schopnosti stopovacím psům. Ale ještě více bychom měli závidět třeba motýlům. Ucítí samičku i na několik kilometrů. Tyto naše schopnosti zůstávají skryté a nepoznané, i když jsou tady. Sehraný menstruační koncert na dívčím internátě je toho pádným důkazem. Možná že by to chtělo trochu více intenzivní čichací trénink.

Vyprávěl mi jeden psychiatr, že pozná podle zvláštního pachu pacienta trpícího schizofrenií. Jiný znalec zase dokáže čichem poznat člověka dlouhodobě sexuálně abstinujícího. Snad to bude přesně stejný čichový vjem, jaký byl popisován na chodbách mužských klášterů. O jednom slavném profesorovi chirurgie se zase traduje, že jednou zjistil rakovinu tlustého střeva při vysokohorské turistice, když si postižený člověk, který pochodoval několik metrů před ním, upšouknul. A můj dědeček, venkovský lékař, se holedbal, že zavětří syfilitickou infekci v okamžiku, kdy pacient vstoupí do ordinace. 

Nejpříjemněji nám voní lidé, jejichž genetická výbava se nejvíce liší od té naší.

Podle čichu se také seznamujeme. Některé tělesné pachy jsou nám více příjemné než jiné. Příroda to prý zařídila tak mazaně, že jsou nám příjemnější lidé genetickou výbavou nejvíce vzdálení. Snad je to tak proto, aby se lidské rasy co nejvíce promíchaly. Zrovna nedávno mi jedna dívka líčila neodolatelný odér svého milence černé pleti.

Bohužel jsme se však naučili své přirozené tělesné pachy překrývat různými kosmetickými výrobky. V žádném případě se tu nepřimlouvám za nemyté zapáchající tělo. Čerstvý lidský pot je totiž bez zápachu. Ten smrad mu přidává až nečistota. Úplně bez významu není taky ochlupení v podpaží a na přirození. Když si je pečlivě oholíme a navíc ještě čichové vjemy ošidíme nějakým tím intimspreštěstí jem, jsme na nejlepší cestě celý ten přírodní mechanismus zmást. A při výběru partnera můžeme hmátnout vedle.

Přírodu však nešidíme jenom kosmetikou. Dokonce i hormonální antikoncepce dokáže naše čichové buňky potrápit. Pokud ji užívaly opičí samičky, stávaly se pro svého partnera méně atraktivními. Opičák to zkrátka cítil. Nemůže to být snad příčinou určitého sexuálního nezájmu i u lidí?

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství výběru partnera

Ženy neusilují ani tak o krásného muže, jako spíše o muže, který měl mnoho krásných žen.

Ženy, které dotlačí muže na sexuologii

Známý český sexuolog profesor Raboch napsal jednou zajímavý článek o ženách, které přivádějí své partnery na vyšetření kvůli sexuální poruše. Během své praxe...

Výběr článků

Načítám