Hlavní obsah

Výlet na hraniční horu Zugspitze

Novinky, Natálie Keilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo-rakouská hraniční hora Zugspitze je svou výškou 2962 metrů nad mořem nejvyšší horou Německa. Na ní se rozkládá Mekka zimních sportů, tyrolská Zugspitz Arena. Nejenže nabízí mnoho sportovních zážitků a zábavy, ale je velmi snadno dostupná po dálnici.

Foto: Natálie Keilová

Masiv Zugspitze

Článek

Dálnice vede z Mnichova až do Garmisch-Partenkirchenu, který leží v bezprostřední blízkosti hranic s Rakouskem. Odtud do rakouského Ehrwaldu pokračujete po silnici už jen zhruba 20 kilometrů.

Zugspitz Arena nabízí sedm lyžařských středisek, která jsou zaklíněna mezi pohořím Wetterstein s hraniční horou Zugspitze, Mieminger Kette a Lechtálskými Alpami. Celkem je tu k dispozici 139 kilometrů sjezdových tratí, převážně střední obtížnosti a více než 100 kilometrů zasněžených stop.

Foto: Natálie Keilová

Skvělým zpestřením zimní dovolené je také výlet na sněžnicích.

Možností jsou i tzv. One-Way výlety na běžkách, z cíle výletu se nemusíte vracet stejnou cestou, bezplatně vás odveze veřejná doprava. Bonbónkem je 2,5 kilometru dlouhá zasněžená „kulatá“ stopa v golfovém areálu Lermoos mezi Ehrwaldem a Lermoosem. Tady je po celou zimu garantován nejen sníh, ale také impozantní výhled na masiv Zugspitze.

Samozřejmostí jsou lyžařské školy a pohostinné hotýlky a penzióny nabízející evropskou i tyrolskou kuchyni. A užijí si tu i ti, co nelyžují. Na šedesáti kilometrech upravených pěších tras si totiž můžou vychutnat zimní krajinu také při chůzi a na sněžnicích se vydat i na odlehlé stezky, samozřejmě s průvodcem.

Zábava nekončí ani po setmění. Na osvětlené sjezdovce v Ehrwalder Alm si můžete v úterý a v pátek vyzkoušet večerní sáňkování (brzdit je třeba celou plochou chodidla), populární jsou i noční túry s pochodněmi. V Lermoosu se každé pondělí koná skishow, zatímco v Berwangu se skishow koná v úterý a večerního skupinového běhu na lyžích do Sunalmu se můžete vždy ve čtvrtek zúčastnit v Biberwieru.

Foto: Natálie Keilová

Sáňkování není jenom pro děti.

Snadné přesouvání z místa na místo přitom zajistí tzv. sněžný expres, jímž mohou rekreanti až do 20. dubna 2016 pendlovat mezi tyrolským Vilsem, Zugspitz Arenou (TZA) a Garmisch-Partenkirchenem. Jako jízdenka platí karta hosta TZA. Tu dostane každý návštěvník TZA ubytovaný v hotelu nebo v soukromí.

Top Snow Card

Výhodná je také permanentka Top Snow Card, která platí ve všech lyžařských areálech TZA a také v Grainau, Mittenwaldu a v Garmisch-Partenkirchenu. Za dvoudenní kartu dospělí zaplatí 79 eur (2136 Kč). Praktická je nabídka Čtyři ze šesti, kdy si lyžaři ze šesti dnů pobytu mohou vybrat čtyři lyžovací dny.

Jedním z nejnavštěvovanějších lyžařských středisek je Ehrwalder Alm, který se nachází na rakouské, západní straně Zugspitze. V minulé sezóně zde byla zprovozněna nová šestimístná vyhřívaná lanovka a celkem se zde nachází 27,5 kilometru sjezdových tratí a snowpark.

Při hezkém počasí určitě stojí za to vyzkoušet si také lyžování na ledovci jenom pár metrů pod vrcholem Zugspitzu. V nadmořské výšce téměř tří tisíc metrů je k dispozici několik desítek kilometrů sjezdovek různé obtížnosti. Nacházejí se na německé straně, ale i tam platí skipas zakoupený na rakouském území. Na ledovci je přísně zakázáno jezdit mimo vyznačené tratě.

Na vrchol Zugspitze se z Ehrwaldu dostanete kabinovou lanovkou. Má délku 3600 metrů a převýšení více než 1700 metrů. Při větrném počasí ji však z bezpečnostních důvodů zastavují. Na vrcholu se kromě muzea, vyhlídkové terasy a meteorologické stanice nachází také samoobslužná restaurace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám