Hlavní obsah

Valtický zámek ukáže návštěvníkům dříve nepřístupné místnosti

Rodu Lichtenštejnů jsou věnovány dvě stálé výstavy, které si v sobotu poprvé prohlédnou návštěvníci zámku ve Valticích na Břeclavsku. Najdou je v nově rekonstruovaných, dříve veřejnosti nepřístupných místnostech.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Valtice

Článek

Tématem první výstavy je genealogie a heraldika Lichtenštejnů. Jejím základem je ojedinělý soubor 60 obrazů všech lichtenštejnských knížat a dalších členů rodu, kteří se významně zapsali nejen do dějin jižní Moravy. Kolekci kopií i originálů se podařilo shromáždit díky pomoci Lichtenštejnských sbírek Vaduz-Vídeň a Národního památkového ústavu. Návštěvníci si mohou prostudovat také kompletní rodokmen.

Druhá z expozic je zaměřená na místo posledního odpočinku, které pro příslušníky mocného rodu nechal na počátku 17. století zbudovat Maxmilián z Lichtenštejna s manželkou Kateřinou z Boskovic, a to ve Vranově u Brna. Výstava popisuje vznik vranovského chrámu i hrobky, jejich uměleckou výzdobu i samotnou mariánskou legendu, jež se k významnému poutnímu místu váže.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Obě valtické expozice představují součást širšího projektu, jehož cílem je mapování a turistická prezentace stop šlechtického rodu na jižní Moravě a v Dolních Rakousech. Už minulou sobotu začala v Mikulově na Břeclavsku další výstava, která popisuje činnost tamních Lichtenštejnů ve 13. až 16. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám