Hlavní obsah

Tipy na víkend: Za minipivovary vyjeďte do Borovan, za letadly do města perníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřnohé mazlíčky můžete o tomto víkendu nechat pořádně vyběhat v pražské Libni, sami si můžete jet zasportovat do Čeladné. Dámy nejspíš zaujme také výstava bonsají v Mělníce, pány klasicky přehlídka malých pivovarů v Borovanech nebo letecká show v Pardubicích.

Foto: Profimedia.cz

Pivo bude o víkendu v hlavní roli v Pardubicích i v Olomouci.

Článek
Praha

Wintonův odkaz na Kampě

Velkoplošné fotografie instalované na 28 výstavních panelech připomenou do 19. června příběh Wintonových vlaků. Exteriérová výstava přibližuje také život skromného britského hrdiny Nicholase Wintona. Vše se dočtete zde.

Prodejní výstava stanů

Pro ty, kteří holdují výletům do přírody, se o víkendu v pražských Letňanech koná obrovská výstava stanů a dalšího outdoorového vybavení. Akce ale není jen o hledání a testování vhodné trampské výbavy. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet například horolezeckou stěnu či fotografický kurz. Bližší informace naleznete zde.

Psí den na louce

Na psí louce v Libni proběhne v sobotu mimo jiné soutěž o nejhezčího voříška. Psí den se bude věnovat sportovním aktivitám i vztahům mezi čtyřnohými miláčky a jejich páníčky. Akce začne v 10:00. Více se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Prvorepubliková gastro slavnost

Sobota přenese v Kutné Hoře návštěvníky do období první republiky. Ve Vorlíčkových sadech a podél průčelí Jezuitské koleje od 11:00 do 19:00 ochutnáte řadu specialit, včetně vín a piv. Celým dnem bude znít dobová hudba. Uvidíte i fotky a dámské kostýmy z natáčení seriálu První republika. Program zhlédněte zde.

Výstava bonsají v Mělníce

O víkendu v parku u mělnického kostela sv. Ludmily uvidíte spoustu bonsají. V sobotu proběhne v 10:00 slavnostní zahájení. Mezi 14:00 a 16:00 uvidíte čínský čajový obřad, v 17:00 pak ukázky bojových umění. Výstava bude otevřena v oba dny od 9:00 do 18:00 a budete si na ní moci zakoupit rostliny a keramiku, využít poradenství a ochutnat čaje. Více hledejte zde.

Průvod Karla IV. na Karlštejn

Tradiční průvod Karla IV., jehož cílem je uložení říšských korunovačních klenotů do kaple svatého Kříže, proběhne o víkendu. Průvod vyjde v sobotu ve 14:30 z Radotína a do Karlštejna doputuje v neděli v 15:15. Nocovat budou účastníci v Dobřichovicích. Více si přečtěte zde.

Jihomoravský kraj

Theatrum Vinum v Brně

Druhý ročník festivalu vína a gastronomie v dobových kostýmech proběhne v sobotu v prostorách hradního příkopu a kasemat hradu Špilberk. Mezi 10:00 a 23:00 ochutnáte vína, sýry, olivy, koláče a grilované speciality. Ve 13:00, 15:00, 17:00 a 19:00 proběhne historická prohlídka kasemat. Ve 22:30 uvidíte i ohňostroj. Více zde.

Expozice historie poštovní přepravy

Vlakové pošty ukončily svou činnost po 149 letech v roce 1999. V jednom z vagónů Muzea vlakové pošty se v Brně přenesete do poloviny 80. let minulého století. Dozvíte se o nelehké práci posádek vlakových pošt. Výstava je doplněna množstvím fotografií a archiválií. Více naleznete zde.

Jihočeský kraj

Slavnosti českých minipivovarů

Přehlídka malých pivovarů Na jedno se koná v sobotu v Borovanech. V areálu borovanského kláštera ochutnáte nejméně 27 druhů piv z různých minipivovarů. Na Žižkově náměstí bude mezi desátou dopolední a večerní připravený kulturní program, soutěže a workshop pro děti. Více o akci hledejte zde.

Oslavy obce Lenora

Obec Lenora na Prachaticku slaví v neděli 180. výročí založení. Program začne ve 13:00 položením věnce u Zámečku, ve 14:00 budou oslavy zahájeny v sokolovně, prohlédnete si výstavu nazvanou Kněžna Eleonora a připraveno bude také divadelní představení a promítání historických fotografií. Od 17:00 do 24:00 zahraje De Facto Band. Více se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Za prvními zemědělci do Všestar

Archeopark ve Všestarech zve o víkendu na program Za prvními zemědělci do mladší doby kamenné. Po oba dny mezi 9:00 a 17:00 uvidíte výrobu polotovarů broušených kamenných nástrojů, vrtání kamenných nástrojů, výpal keramiky, obdělávání pole, obřad setby obilí, pečení, ochutnávku placek a mnoho dalšího. Více zde.

Festival Cirk-UFF v Trutnově

Čtvrtý ročník festivalu představí nejlepší novinky v oblasti nového cirkusu v Evropě za poslední rok. V sobotu budě žít město cirkusem od 9:30 až do noci. Většina programu se odehraje před nebo ve Společenském centru UFFO na náměstí Republiky. Nedělní představení proběhnou mezi 13:00 a 18:00. Veškeré informace najdete zde.

Pardubický kraj

Aviatická pouť v Pardubicích

Už 24. ročník letecké show proběhne o víkendu na pardubickém letišti. Program se mezi 12:00 a 17:00 zaměří po oba dny na letecké boje na východní frontě. Uvidíte tam divadlo na zemi i ve vzduchu. Ve slavných válečných scénách budou účinkovat nejlepší piloti a slavná letadla. Podrobnější informace se dozvíte zde.

Barokní areál Vraclav představí baroko

V prostorách bývalých lázní u kostela sv. Mikuláše aktuálně narazíte na výstavu Neštěstí ve hře, štěstí v lásce. Představí baroko pohledem dam a kavalírů. Hráčský koutek předvede společenské hry. O víkendu je výstava otevřena od 9:00 do 12:00 a od 13:30 do 17:00. Více čtěte zde.

Karlovarský kraj

Jarní slunoHrad

Multižánrový open-air festival proběhne v sobotu na Horním Hradě. Vystoupí například Barbucha, Ivory Gate, Cruel, Longital nebo Mucha. Program bude připravený od 11:00 do 23:00. Prohlédnout si ho můžete zde.

Liberecký kraj

Hasiči v Horní Libchavě

Zámek na Českolipsku připravil na sobotu celodenní program s hasičskou tematikou. Proběhne zde 4. ročník festivalu přípravky Mladých hasičů a oslavy 140. výročí založení sboru Dobrovolných hasičů Horní Libchava. Zámecký areál se veřejnosti otevře v 9:30. Více zde.

Staročeské řemeslnické trhy

O víkendu proběhne 20. ročník trhů. Na tržišti řemeslníků v městském parku a v atriu turnovského Muzea Českého ráje nakoupíte vždy od 9:00 do 18:00 tradiční české výrobky. Ve Skálově ulici budou také připravena divadelní a hudební vystoupení, v sobotu navíc přehlídka auto a moto veteránů ze Semil. Do programu nahlédněte zde.

Olomoucký kraj

Beerfest v Olomouci

Třináctý ročník pivního festivalu se koná od čtvrtka do soboty. Hostit jej bude Korunní pevnůstka a nabídne piva nejrůznějších značek. V Michalském stromořadí také uslyšíte vystoupení kapel No Name, Mig 21, Wohnout nebo Sto zvířat. Více zde.

Mistrovství ČR v biketrialu

Čtvrtá soutěž seriálu mistrovství a přeboru ČR v biketrialu začne v sobotu ve Velké Bystřici. V 10:00 se představí nejen jezdci ze světové elity, ale i děti a mládež. Část překážek bude na náměstí a další v přírodní lokalitě Skalka. Více čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Sympozium uměleckých kovářů

Trúba bude hostit víkendové setkání kovářů, které doplní historické hody. Připraveno bude v Jaroňkově ulici také večerní promítání pod Trúbou, jarmark domácích výrobků a hradní grilování. Více hledejte zde.

Cyklistický závod Bike Čeladná

Nový cyklistický závod proběhne v neděli v krásné krajině s výhledem na Lysou horu nebo Radhošť. Na výběr je trasa Bike race na 58 kilometrů a Bike turist s délkou 20 kilometrů, vhodná spíše pro amatéry a týmy. Pro závodníky a diváky je od 10:00 připraven bohatý doprovodný program. Pro děti mnoho soutěží i bikerská trasa. K programu najdete více zde.

Plzeňský kraj

Výstava Františka Kupky

Západočeská galerie v Plzni láká na výstavu Orbis pictus Františka Kupky / Od symbolismu k reportáži. Poznáte tu významného malíře jako průkopníka abstraktního umění. Přijďte o víkendu mezi 10:00 a 18:00. Další informace najdete zde.

Festival Náplavka k světu

Do 22. června bude žít Náplavka u břehů Radbuzy festivalem plným hudby, filmů, workshopů, tance i dobrého jídla. Anglické nábřeží ožije řadou akcí. V neděli můžete přijít v 19:00 na slavnostní zahájení ozvučené koncertem Clarinet Factory. Více zde.

Ústecký kraj

Košt Hraběte Chotka

Na zámku ve Velkém Březně se v sobotu uskuteční 16. ročník prodejní výstavy vín spojené s ochutnávkou. Zámek bude v běžném návštěvnickém provozu, vstupenku na košt zakoupíte u hlavní brány. Košt bude probíhat od 9:00 do 17:00. Více hledejte zde.

Zahájení 860. lázeňské sezóny v Teplicích

V průběhu víkendu zazní Teplicemi hudba téměř všech žánrů. V Mlýnské ulici proběhne každoroční svěcení pramenů, na pěti hudebních scénách uslyšíte třeba Chinaski, Janka Ledeckého nebo Kreyson. Ochutnáte originální lázeňské pivo a uvidíte velkolepý ohňostroj. Více si o programu přečtěte zde.

Vysočina

Festival Mahler Jihlava - Hudba tisíců

Festival klasické hudby se odehrává na místech spojených s dětstvím a mládím Gustava Mahlera. Vedle tvorby Mahlera zaznívají i další skladby. V sobotu v rámci festivalu hostí ve 14:00 Kaliště u Humpolce Setkání mládežnických dechových hudeb z ČR a Rakouska. Více hledejte zde.

Portréty šlechty moderních dějin

Výstava Portréty české a zahraniční šlechty 21. století je na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou otevřena do 29. června. Představuje fotky Jiřího Fialy, který během dvou let dokumentoval na zámku v Kuníně významné okamžiky. Výstavu ve vstupní hale zámku můžete vidět o víkendu od 9:00 do 17:00. Více informací se dočtete zde.

Zlínský kraj

Plnou parou v Kroměříži

Výstava modelů parních a mechanických strojů bude ve Vodárně v Kroměříži k vidění do 28. srpna. Vodárna je součástí vstupenky do Via artis, kam dále spadá Zámecká obrazárna, Mincovna, Orlovna a Památník Maxe Švabinského. Přijďte od 9:00 do 17:00. Více hledejte zde.

Výstava fuchsií v Buchlovicích

Tradiční letní prodejní výstava prezentuje v zámeckém parku sbírku 1400 druhů fuchsií. Expozice je přístupná od 9:00 do 16:00. Vedle prohlídky zámeckého parku můžete navštívit také zámecké zahradnictví. Více zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám