Hlavní obsah

Letošním tahákem pražské zoo je velemlok

Právo, Stáňa Seďová

Otevření velemlokária s největšími žijícími obojživelníky světa, dovoz sloního samce, příchod mravenečníka velkého, smečka vlků, nový herní areál pro děti ve starém sloninci a zoo bus. To všechno jsou novinky, které Zoo Praha přichystala na letošní sezónu.

Foto: Archiv Zoo Praha

Takhle by mělo vypadat nové velemlokárium v pražské zoo.

Článek

Pražská zoologická zahrada už tuto sobotu zahájí sezónu, ve které návštěvníkům představí nová zvířata, otevře nové pavilóny, hřiště a restaurace. Od metra Holešovice bude také za korunu jezdit o víkendech a v letních měsících denně obnovený zoo expres.

Nejočekávanější událostí je představení velemloků. „Velemlokárium chceme otevřít poslední květnovou sobotu. Máme víc než deset mladých velemloků, kteří měří okolo šedesáti centimetrů, ale v expozici bude i minimálně jeden vzrostlý velemlok, který má přes metr. V pavilónu připomeneme také dílo Karla Čapka a bude možnost si v křesílkách ze sluchátek poslechnout i zdramatizovanou podobu Války s mloky,“ prozradil Právu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Dalším očekávaným přírůstkem – a to pořádným – bude sloní samec z německé zoologické zahrady. „Zatím je to v jednání, ale už v létě bychom ho chtěli přivézt. Mekong se totiž neukázal jako samec, který by byl schopný zajistit potomky, i když se o páření pokouší. Chceme do stáda schopnějšího samce, který by zvýšil šance na další narození slůněte v pražské zoo,“ zdůvodnil Bobek.

Změn proběhne mnohem víc

V sousedství starého pavilónu slonů vznikne expozice, kterou bude obývat nově příchozí mravenečník velký. V plánu je též rozšiřovat stádo zeber a zbudovat novou smečku vlků. Na Zakázance zoo otevře expozici českých plazů a ve skalním masívu pod stezkou vytvoří repliku protileteckého krytu.

Otevře se také po povodních zrekonstruovaný Pavilón velkých želv a obnovena bude restaurace Gaston. Odložení zbudování pavilónu Amazonie ponouklo zahradu k využití starého slonince. V letních měsících tu vznikne rezervace Bororo, jejímž autorem je Jakub Nepraš, světově proslulý český multimediální umělec.

„Zůstane tu terárium, na terase možná vznikne kavárnička a ve volném výběhu bude vytvořena odpočinková zóna s posezením. V příkopu pak Jakub Nepraš s týmem vytvoří vesnici ve stylizovaných korunách stromů, kde si budou moci děti hrát,“ popsal novou rezervaci ředitel Zoo Praha.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Pražská zahrada bude i tento rok pomáhat zvířatům za svými branami. I letos je naplánován již čtvrtý transport koní Převalského do Mongolska, dále bude jezdit africký Toulavý autobus a i letos se poběží či půjde pro záchranu lidoopů Běh pro gorily ulicemi Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám