Hlavní obsah

Zámek v Moravském Krumlově pozve místo epopeje na trojici výstav

– Moravský Krumlov

Zámek v Moravském Krumlově, v němž byla přes půl století vystavena Slovanská epopej Alfonse Muchy, bude letos od dubna lákat na tři výstavy. Historická představí dějiny rodu Lichtenštejnů ve městě, další nabídne moderní výtvarné umění a třetí umělecké a také reportážní fotografie.

Foto: Profimedia.cz

Renesanční zámek Moravský Krumlov

Článek

„Největším lákadlem by měla být výstava moderního umění. Zatím ji domlouváme s renomovaným českým autorem," uvedl starosta Tomáš Třetina. Připomněl, že část zámku, v níž se budou výstavy konat, je zrekonstruovaná. Jedná se o kapli, Rytířský sál a nyní také pět obnovených komnat.

Epopej Alfonse Muchy, tvořená 20 plátny s výjevy z dějin Čechů a Moravanů, byla na zámku vystavena přes půl století. Aktuálně je ale k vidění v pražském Veletržním paláci. To vyvolalo bouřlivé diskuse o tom, kde by epopej měla být trvale vystavena.

Do roku 2017 budou plátna v Praze, pak budou zapůjčena do Japonska. Dále se jedná o jejich následné zápůjčce do USA. Moravský Krumlov doufá, že se epopej jednou vrátí do zrekonstruovaného interiéru zámku. Z objektu je zatím obnovena jen desetina.

V Moravském Krumlově je jednou z významných památek také Knížecí dům ze 13. století. V tom dnes sídlí muzeum a galerie. Na výlet se turisté vydávají také ke kapli svatého Floriána, která stojí na kopci za městem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám