Hlavní obsah

Třebíčský zámek otevřel nové expozice

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci se mohou opět podívat třebíčského zámku, ve kterém sídlí Muzeum Vysočiny. Budova byla téměř tři roky rekonstruovaná. Na turisty tady od minulého týdne čekají atraktivní muzejní expozice s hravými interaktivními prvky.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Rozlehlá expozice zavede turisty do přírody i historie.

Článek

Zbrusu nové expozice třebíčského zámku se zaměřují na přírodní bohatství okolní krajiny, klášterní historii areálu, betlémy i na rod Valdštejnů, posledních majitelů zámku.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Součástí výstavy jsou také portréty významných osobností.

Výstava je doplněná o interaktivní prvky, jako jsou infopointy s dotykovými obrazovkami nebo mapy ukazující vývoj Třebíče. Turisté si v rámci výstavy také poslechnou dobovou hudbu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Na své si v Třebíči přijdou také fandové historických zbraní.

Stejně jako v expozici řada předmětů přibyla, některé naopak zmizely. Návštěvníci třebíčského zámku aktuálně neuvidí třeba kompletní sbírku vzácných dýmek, ani všechny betlémy. Podle ředitele Muzea Vysočiny Jaroslava Martínka budou těmto exponátům věnované krátkodobé výstavy.

Do světa neživé přírody turisté nahlédnou v někdejších klášterních chodbách u rajského dvora. Výstava zahrnuje moravské vltavíny i historii klášterů od středověku až do minulého století.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Nádvoří třebíčského zámku

Třebíčský zámek je součástí areálu bývalého benediktinského kláštera s románsko-gotickou bazilikou svatého Prokopa. Ta byla společně s židovskou čtvrtí a hřbitovem zapsána v roce 2003 na seznam UNESCO. Třebíč ročně navštíví zhruba 34 tisíc turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám