Hlavní obsah

V Olomouckém kraji najdete lázně, kulinářské dobroty i okouzlující přírodu

Právo, Mirka Paloncy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za odpočinkem přijíždějí turisté zejména na sever Olomouckého kraje do města Jeseníku do Priessnitzových lázní, nejstarších vodoléčebných lázní na světě. Lákadlem jsou nejen unikátní procedury, ale i vyhlášené gastronomické speciality.

Foto: Archiv Priessnitzových lázní

Idylický areál Priessnitzových lázní

Článek

Zamířit lze v Olomouckém kraji například do jediných termálních lázní na Moravě ve Velkých Losinách, do lázní Bludov u Šumperka nebo do Dolní Lipové. Minerální prameny bohaté na oxid uhličitý proslavily lázně v Teplicích nad Bečvou, kde léčebné koupele doplňují speciální procedury i chladová terapie v poláriu.

Lázně rodinného typu najdete ve Slatinicích u Olomouce. Nabízejí mnoho relaxačních i rekreačních pobytů. Na Střední Moravě se nachází také řada moderních wellness zařízení s širokou nabídkou služeb, například ve Velkých Losinách, Šumperku, Koutech nad Desnou, Rapotíně, České Vsi nebo Branné.

Moučníky z tvarůžků

Region je známý gastronomickými pochoutkami. Návštěvníky lákají Olomoucké tvarůžky, známý sýr s nezaměnitelnou chutí. Okoštovat jej v místních restauracích můžete na mnoho způsobů. V nabídce jsou třeba originální sladké moučníky z tvarůžků.

V Muzeu Olomouckých tvarůžků v Lošticích u Olomouce se pak seznámíte s historií a současností jejich výroby. Netradiční muzeum najdete také v Hustopečích nad Bečvou, kde se nachází Řeznické muzeum s původní prodejnou ze 40. let minulého století a k vidění jsou zajímavé výrobní stroje z této doby.

Foto: Archiv Muzea Olomouckých tvarůžků

Část expozice Muzea Olomouckých tvarůžků

Velmi dlouhá je v regionu tradice pivovarnictví. Do tajemství výroby piva můžete proniknout v pivovarech v Přerově, Hanušovicích nebo Litovli, kde jsou prohlídky spojené s ochutnávkou či možností uvařit si vlastní pivo. Bohatá je nabídka zdejších minipivovarů. Tak třeba ve Svatováclavském pivovaru v Olomouci se můžete dokonce ponořit do koupele v pivních lázních.

Ochutnat to nejlepší z místní produkce a prohlédnout si historickou expozici pak můžete při návštěvě Palírny u Zeleného stromu – Starorežná Prostějov, kde se už od 16. století vyrábí známá pálenka.

Anketa

Chutnají vám Olomoucké tvarůžky?
Ano
84,8 %
Ne
15,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 224 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám