Hlavní obsah

Pět utajených vodopádů Česka

Bylo by těžké vybírat mezi více než stovkou českých vodopádů několik nejkrásnějších. Někteří by hlasovali pro ten největší - 148 metrů vysoký Pančavský vodopád v Krkonoších, jiní zase pro Mumlavský vodopád u Harrachova nebo romantickou Bílou strž na Šumavě. Zkusme se však podívat na ty méně známé, šumící stranou frekventovaných turistických tras. Společné mají jedno: dostanete se k nim jen pěšky.

Foto: Kudyznudy.cz

Nýznerovské vodopády

Článek

Nýznerovské vodopády na Stříbrném potoce leží v Rychlebských horách poblíž obce Žulová. Nejlépe se sem dostanete po lesní silničce z Nýznerova. Na konci údolí je parkoviště s altánem a pramenem vody, o kousek dál pak stojí torzo legendární secesní Tančírny.

Modře značená cesta vás odtud po dvou kilometrech dovede až ke kaňonovité soutěsce, překlenuté bytelným kamenným mostem. Vodopády a vodní kaskády Stříbrného potoka tu překonávají několik skalních prahů. Dívat se na ně můžete shora z mostu i přímo ze břehu, kam vás dovedou strmé stezičky i kamenné schody.

Rešovské vodopády

Rešovské vodopády najdete v podhůří Nízkého Jeseníku. Údolím a posléze skalní soutěskou, kde na sebe jako korálky na niti navazují v několika různě vysokých stupních, vede stezka zaříznutá do kamenných stěn. Výhled na bouřící vodní živel a kaskády kamenů vylepšuje visutý dřevěný můstek a výletní altán.

Foto: Kudyznudy.cz

Rešovské vodopády

Pokud vám zbude čas, na skalnatém ostrohu kousek výš proti proudu říčky Huntavy ještě můžete objevit skromné zbytky hradeb dávno zaniklého středověkého hrádku. K Rešovským vodopádům se nejlépe dostanete z Rudy (3 kilometry), Rešova (1,5 kilometru) či Horního Města (3 kilometry). Nejpohodlnější cesta s nejmenším klesáním vede z Tvrdkova (3 kilometry).

Vodopád v Terčině údolí

Vedle řady přírodních vodopádů se podívejte i k jednomu umělému. Najdete jej jihozápadně od městečka Nové Hrady a cesta k němu vede půvabným krajinářským parkem zvaným Terčino údolí. Orientačním bodem je ruina takzvaného Modrého domu, za nímž k vodopádu odbočuje úzká stezka.

Foto: Kudyznudy.cz

Vodopád v Terčině údolí

Více než 10 metrů vysoký vodopád vypadá, jako by tu byl odjakživa, ale zdání klame. V roce 1817 jej nechali vybudovat Buquoyové a vodu do něj od té doby přivádí 750 metrů dlouhý náhon z říčky Stropnice. Další půvabné stavby v okolí – vyhlídkové altány, mosty i takzvanou Rybářskou chýši – už bohužel dávno vzala voda.

Vodopád Jedlová

Kdo má rád Jizerské hory, ví, že jedinečnou kaskádu vodopádů a peřejí vytváří také říčka Jedlová. Celkem pohodlně vás sem dovede modře značená cesta (a také naučná stezka) z osady Josefův Důl. Vodní proud, který se prodírá přes balvany a kamenné plotny, vytváří několik stupňovitých vodopádů.

Foto: Kudyznudy.cz

Vodopád Jedlová

Jedna z větších kaskád se nachází v místě příznačně pojmenovaném Pekelná tůň. Byla by škoda vracet se stejnou cestou, zvlášť když pár kilometrů odtud v nadmořské výšce 980 metrů leží další zajímavé místo – vrcholové rašeliniště Na Čihadle s vyhlídkovou věží a krátkým dřevěným chodníčkem. Zpět do Josefova Dolu se pak můžete vrátit po červeně a zeleně značené turistické trase.

Vaňovský vodopád

Jedním z nejznámějších výletních míst v Ústí nad Labem je Větruše. Z centra města vás tam pohodlně dopraví lanovka. Zpět do údolí Labe se pak můžete vracet po naučné stezce vedoucí od Větruše ke skalní vyhlídce Vrkoč.

Foto: Kudyznudy.cz

Vaňovský vodopád

Trasa téměř kopírující vrstevnici vás po několika kilometrech spolehlivě dovede k 26 metrů vysokému vodopádu na Podlešínském potoce. Na rozdíl od předchozích vodopádů, které obvykle mají dostatek vody po celý rok, je Vaňovský vodopád většinou slabý. Výlet si proto naplánujte na jaro nebo zimu, kdy zmrzlé ledové sloupy vytvářejí úchvatnou scenérii.

Největší a nejznámější

Jak už bylo řečeno v úvodu, králem českých vodopádů je 148 metrů vysoký Pančavský vodopád, těsně za ním se drží Horní Úpský (129 metrů) a Pudlavský (122 metrů). Všechny najdete v Krkonoších.

Kudy z nudy v Česku

Portál www.kudyznudy.cz nabízí přes 15 tisíc tipů na výlety po celém Česku pro rodiny s dětmi, party mladých lidí, romantiky i velké sportovní fajnšmekry. Zároveň je to jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V sezóně stránky využije 700 tisíc návštěvníků měsíčně.

Za vidění stojí i 30 metrů vysoký Labský vodopád tekoucí přibližně kilometr od pramene Labe. Známá Bílá strž na Šumavě je proti nim s 13 metry titěrná. Další proslulé vodopády objevíte v Adršpašském skalním městě, a to 18 metrů vysoký Vlčí a o dva metry nižší Velký Adršpašský vodopád.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám