Hlavní obsah

Na tvrzi Kurovice se při opravách našla středověká kuchyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středověká černá kuchyně byla nedávno objevena na moravské tvrzi v Kurovicích. Patří pravděpodobně k nejstarším v regionu. Tvrz ale vábí k návštěvě z více důvodů.

Foto: Archiv Tvrze Kurovice

Opravy postupují pomalu, protože členové Sdružení pro záchranu a obnovu tvrze Kurovice tady pracují brigádně.

Článek

„Objevili jsme zaslepený komín v plášti věže, který vede do místnosti, o níž jsme se domnívali, že by mohla být černou kuchyní,“ řekl Martin Malina, předseda Sdružení pro záchranu a obnovu Tvrze Kurovice, které památku od roku 2006 opravuje.

Stovky let stará kuchyně byla nalezena v přízemí tvrze. „Má kulaté výdejové okénko, kam si chodila pro jídlo posádka. Panstvu se nosilo vnitřkem,“ uvedl Malina a dodal, že sdružení nyní místnost využívá jako sklad nářadí. Po jeho vystěhování zde začne archeologický průzkum, který stanoví přesné stáří kuchyně.

Objev metr krát metr širokého komína odhalil i důvod statického narušení věže, která byla později obestavěna tak, že je nyní nedílnou součástí celé tvrze.

Foto: Archiv Tvrze Kurovice

Na nádvoří Tvrze Kurovice se také podepsal čas.

Členové sdružení se letos hodlají zaměřit právě na obnovu přízemí. To kromě kuchyně tvoří i sklepy. Podle Maliny zde už příští rok začne fungovat historická hospůdka. Sdružení převzalo tvrz ve špatném stavu. Za staletí byl několikrát vypálena a rozstřílena, ve zdech se našly i kamenné koule z husitských praků.

Ubytování mezi chladnými zdmi

V prvním patře tvrze již bylo dokončeno muzeum, kde turisté uvidí zbraně i archeologické nálezy. Hotovy jsou také opravy velkého sálu ve 3. patře, kde nalezly zázemí šermířské skupiny. Ve 2. patře budou ubytovací prostory pro sdružení a účinkující na akcích v tvrzi. Kromě oprav se sdružení pokouší oživit památku několika akcemi. Víkendové historické dny ale pokazilo počasí, a pořadatelé tak napočítali jen asi 500 návštěvníků.

Kromě historických dnů, pořádaných začátkem června, zde letos byla filipojakubská noc, v plánu jsou i adventní akce. Návštěvníci tady mohou obdivovat vnitřní kamennou výzdobu nebo částečně dochované opevnění vystavěné kolem tvrze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám