Hlavní obsah

Tipy na víkend: Letovice lákají na 2222 portrétů, Průhonice na sbírku hodin

Novinky, Klára Fischleinová

Tento víkend si přichystal hned několik vinných degustací a bezpočet jarmarků i trhů. Zajít ale můžete také na výstavu desítek historických hodin nebo motorových veteránů. Příležitost k výletům nabízejí celodenně otevřené hrady a zámky po celé České republice.

Foto: Archiv zámku Průhonice

Rozsáhlá kolekce historických hodin je aktuálně ke zhlédnutí v průhonickém zámku.

Článek
Praha

Sobotní výlet na Vyšehrad

První víkendový den bude tento týden patřit vlastenecké události na pražském Vyšehradě. Akce Má vlast cestami proměn uvítá první návštěvníky v sobotu v 11:00 v parku u Starého purkrabství. Na místě dojde k prezentaci různých českých krajů. Více o programu naleznete zde.

Speciálně pro psy

Sobota bude v pražské Libni dnem, který bude patřit psům a jejich páníčkům. Organizátoři zajistili ukázky dogdancingu či záchranných akcí, na nichž se podílejí speciálně vycvičení psi. K vidění bude i první pomoc, kterou člověk může svému čtyřnohému miláčkovi v případě potřeby poskytnout. Více o akci čtěte zde.

Středočeský kraj

Tik ťak, tik ťak

Připomeňte si, jak vypadají hodiny s kukačkou a v jakých roztodivných tvarech a velikostech vyráběli hodináři v minulosti nezbytnou součást domácností našich předků? Desítky historických hodin jsou od posledního dubnového dne vystaveny na zámku Průhonice. K vidění jsou tu modely připomínající orloj či jednodušší kyvadlové. Více o výstavě naleznete zde.

Jihočeský kraj

Vláčkem motoráčkem

Každý víkendový nebo sváteční den jsou turistům od této soboty až do konce září k dispozici historické mašinky z 50. let 20. století. Ty je provezou idylickou krajinou mezi Břeclaví a Lednicí. Jízdné stojí 30 korun, obousměrné je zvýhodněné na 45 korun.

Plzeňský kraj

Oslavy růžových vín

V sobotu od 11:00 se na zámku Zbiroh uskuteční slavnosti růžových vín. Na oběd poslouží některým návštěvníkům zdejší krčma, ti zvídavější a méně hladoví se nejspíš vydají na místní řemeslné trhy. V rámci doprovodného programu vystoupí na nádvoří cimbálovka. Více o zámku hledejte zde.

Alkohol, sýr a uzeniny

Ve farním sále v Plzni-Liticích se v sobotu od 16:00 do 19:00 koná lákavá ochutnávka vín společně s vybranými sýry a salámy. Cena ochutnávky je 50 korun.

Karlovarský kraj

Speciální prohlídka Sokolova

V rámci projektu Račte dál, který zve v dubnu a květnu turisty každou sobotu od 15:30 na speciální prohlídky památek Karlovarského kraje, se uskuteční první víkendový den zvláštní program také na zámku Sokolov. Hra, nazvaná Obrázky z dějin Sokolova aneb Nalejme sokolníkovi dobrého piva, poví návštěvníkům něco více o historii tohoto místa. Více se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Ukázka lidové zručnosti

V sobotu a v neděli od 9:00 do 17:00 předvedou na zubrnických trzích svoji šikovnost košíkáři, tkalci, keramici, skláři, řezbáři a další řemeslníci. Účastníky májového jarmarku čeká také bohatý doprovodný program, v němž nebude chybět hudba, kejklířské vystoupení a samozřejmě nakupování. Vše o akci naleznete zde.

Víkendový výšlap na hrad

Kdyby vás o víkendu přepadla výletní nálada a chtěli jste se projít na malebné místo s krásným výhledem, zkuste procházku ke zřícenině hradu Hazmburk. Můžete zkontrolovat, v jaké stavu zbytky hradu zůstaly po pálení čarodějnic. Vše o Hazmburku najdete zde.

Liberecký kraj

Řecká kultura v Liberci

Nákupní galerie Liberec Plaza vystavuje od 3. května do konce července kolekci čtyřiadvaceti fotografií s názvem Řecká tvář. Snímky vás zavedou do Athén, Delf či Amfipolisu. Některá díla sem přicestovala z evropských muzejních sbírek, třeba z Altes Musea v Berlíně. Expozice je volně přístupná veřejnosti naprosto zdarma.

Královéhradecký kraj

Trutnovský veletrh

Na zahradnictví, stavebnictví i na bytové doplňky se bude soustředit Krkonošský veletrh byt-zahrada-hobby v Trutnově, který tu proběhne v pátek a v sobotu. Více o akci najdete zde.

Pardubický kraj

Cestování v čase

Bez složitého mechanismu stroje času vám Moravská Třebová nabízí v sobotu výlet do minulosti skrze zdarma přístupnou akci Cesta od renesance k baroku. Těšit se můžete na herce, muzikanty, módní přehlídku i ohňostroj. Událost začne ve 14:00 na zámeckém nádvoří. Celý program si prohlédněte zde.

Odreagování v přírodě

Udělat si příjemnou procházku, obdivovat šikovné ruce řemeslníků a nechat si do uší znít dobovou hudbu může každý, kdo se v sobotu mezi 9:00 a 18:00 nebo v neděli mezi 9:00 a 17:00 vydá na hrad Svojanov. Organizátoři naplánovali také ukázky historických tanců a šermířské souboje. Více o hradu čtěte zde.

Vysočina

Fascinováni ohněm

Aktivní odpočinek si mohou naordinovat návštěvníci Hodokvasu na hradu Rabštejn. V sobotu od 13:00 se tady uskuteční bohatý program, v němž budete jen těžko vybírat, čemu dát přednost. K vidění tu bude jízda na koních, souboje šermířů, fire show, divadelní představení i různé druhy tanců. Těm orientálním se tu zájemci dokonce budou moci přiučit. Až tedy ráno budete postávat před otevřenou skříní, zvolte raději pohodlné oblečení.

Jihomoravský kraj

Stovky portrétů na jednom zámku

Umělec Tomáš Vavříček se na zámku Letovice pokouší o světový rekord v počtu vystavených portrétů od jednoho autora na jednom místě. Rád by se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů. Ve východním křídle zámečku je vystaveno od začátku května neuvěřitelných 2222 barevných portrétů, které Vavříček vytvořil za pouhé čtyři měsíce. Zda je celý pokus ušitý horkou jehlou, nebo na dílech spěch není znát, musíte posoudit sami. Zámek je pro návštěvníky od května do října otevřen denně od 9:00 do 18:00. Prohlédnout si ukázku výstavy můžete zde.

Pomozte přiťuknutím k rekordu

Valtické vinné trhy se uskuteční už po šestačtyřicáté. Návštěvníci budou mít možnost vybírat ochutnávky ze stovek druhů vín, dorazit mohou do jízdárny valtického zámku v pátek od 14:30. V sobotu se pak trhy otevřou už v 10:00. Odpolední program se ponese v duchu překonávání rekordu v přiťukávání. Organizátoři by rádi letošní ročník prestižních vinařských trhů zapsali do České knihy rekordů. Pokud jste tedy opravdovým milovníkem vína, vyrazte akci podpořit, jak jinak než se skleničkou v ruce. Více čtěte zde.

Olomoucký kraj

Závod i přehlídka

Ať už dáte přednost okouknutí stojících motorových veteránů, nebo budete raději s napětím přihlížet jejich závodům, v rámci 13. ročníku Helfštýnského okruhu se uskuteční obojí. Akce se koná v sobotu mezi 10:00 a 17:00. V areálu hradu Helfštýn budou vystaveny automobily i motocykly do roku výroby 1939.

Zlínský kraj

Ochutnávky pro dobrou věc

V sobotu se od 14:00 koná 4. Cimburský košt vín. Na hradě Cimburk u Koryčan zahraje k degustaci cimbálovka, vstupné 250 korun zahrne vzorky vín, občerstvení i příspěvek na záchranu hradu. Kromě této akce je hrad návštěvníkům otevřen denně od 9:00 do 18:00.

Moravskoslezský kraj

Kolekce lahodných chutí

Labužnický zážitek si odnesou o víkendu účastníci Karnevalu chutí na ostravském Výstavišti Černá louka. Pro každého tu budou připravené ochutnávky výtečných gastronomických specialit, košty vín, k vidění bude také kuchařská show. Akce proběhne v pátek a sobotu od 10:00 do 18:00, v neděli mezi 10:00 a 16:00. Informace o vstupném a připravených menu na jednotlivé dny najdete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám