Hlavní obsah

Nedobytný hrad Hazmburk na čedičové skále dál střeží poklady

Novinky, Miroslav Šára

Pověst měl odjakživa výbornou. Protože co víc může hradu prospět, než když se o něm tvrdí, že je nedobytný? A tento vskutku nedobytný byl, ani husité v jeho případě neuspěli. Byl považován za cosi jako mimořádně bezpečný sejf, takže kdysi ukrýval i poklady z kostelů na Pražském hradě. Řeč je o Hazmburku.

Hrad HazmburkVideo: Miroslav Šára, Novinky

 
Článek

Na vysoké čedičové skále, viditelné už hodně z dálky, vyrostl ve druhé polovině 13. století (některé prameny dobu jeho vzniku posouvají do první poloviny 14. století). Na dohled ve směru jižním jsou Libochovice, na sever se vzdouvají vrchy Českého středohoří v čele s velikány jako Milešovka či Lovoš. Na úpatí je dodnes vstupní branou obec Klapý.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Hazmburk.

Klapý – či také Klepý – se zpočátku jmenoval i celý hrad. O změnu se po necelém století od vzniku hradu postaral Zbyněk Zajíc z Valdeka. V erbu měl – jak jinak – zajíce, což je německy Hase. K tomu se připojil Burg a Zajícův hrad (volně přeloženo) byl na světě. Časem se ustálila dodnes používaná varianta Hazmburk, nebo také Házmburk.

Ale to není to nejpodstatnější. Mnohem důležitější je, že dodnes na vrchu v nadmořské výšce 418 metrů zůstalo z hradu zachováno vše podstatné, dvě věže nevyjímaje. Jedné se říká Černá, druhé Bílá. Pouhým pohledem to nerozlišíte, protože tmavé jsou obě. Čedičová Černá věž má pozici níže, je válcová a měří 25 metrů. Její Bílá kolegyně (vrchní partie byly postaveny ze světlého pískovce) stojí výš, je hranatá a na výšku má 26 metrů. A pro turisty je vábná také tím, že již tak skvělé vyhlídkové místo povyšuje o zmíněných šestadvacet metrů – funguje totiž jako rozhledna.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Hazmburk, Bílá věž.

Vyhlídka je z ní mimořádná, zvláště pokud má návštěvník štěstí na vhodné meteorologické podmínky. Pak mj. vidí dlouhou rovinu na horizontu zakřivenou bájným Řípem. Takřka na opačné straně bouří vrchy Českého středohoří. A přímo pod pozorovatelem je k přehlédnutí celý vrch, který hrad na svém hřbetu nese, celý hradní areál. Jako kdyby člověk vyšplhal až na nejvyšší stěžeň lodě, která pluje zeleným oceánem.

V tu chvíli člověka může napadnout, že přinejmenším jedna z funkcí či charakteristik hradu nezestárla, ani se nevytratila. Hrad dál nese poklady. Neukrývá je, naopak plnými hrstmi rozdává všem, kteří na vrchol vystoupají.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Hazmburk, Černá věž.

Cesta to není nijak mimořádně obtížná. V obci Klapý příchozí značka nasměruje na parkoviště pod hradem, odtud pak ke hradu pokračuje modrá turistická značka. Již cestou se naskýtá řada vyhlídek, jimž většina putujících neodolá...

A po návratu buď hned míří za dalšími turistickými cíli (v oblasti jich je celá řada ­– východním směrem například Říp, hrad v Budyni nad Ohří, úplně blízko zámek v Libochovicích, o trochu dál na západ obec Peruc se zámkem či více než tisíciletým Oldřichovým dubem a ještě o něco dál město Louny s celou plejádou architektonických skvostů), nebo se ještě chvíli zdrží. Nedaleko parkoviště je totiž v provozu vítaná osvěžovna. Nápoje, klobásy, pstruzi na grilu... Ale to je již jiná kapitola.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Milešovka v dálce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám