Hlavní obsah

Tipy na víkend: Výstava Marie Terezie Savojské, pivní slavnosti a Běh goril

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek vezměte nejmenší na Den dětí do Zoo Praha, kde budou mít vstup za korunu. Ve stejný den připravila pohádkový program také Zoo Ostrava. Během páteční noci se otevírají církevní památky v rámci Noci kostelů po celé zemi. V Praze poběží v sobotu gorily, v pátek se slavnostně otevírá výstava o Marii Terezii Savojské v Kostelci nad Černými lesy. Pivo poteče proudem v Českých Budějovicích a v Olomouci.

Foto: Agentura Hera

V sobotu proběhne v centru Prahy Běh pro gorily.

Článek
Praha

Gorily potřetí proběhnou Prahou 

Již potřetí zaplní ulice centra metropole v sobotu ve 14 hodin lidé v maskách goril, kteří svou účastí a zaplacením pěti set korunového startovného podpoří záchranu goril nížinných v rovníkové Africe, kterým hrozí vyhynutí. Mediálním partnerem akce je deník Právo (celý článek).

Na Den dětí vstup do zoo za korunu

Děti budou mít v pátek na svůj svátek vstup do pražské zoologické zahrady v Troji jen za korunu. Vedle zvířat a tradičních atrakcí v areálu se děti mohou těšit také na program připravený strážníky Městské policie hl. m. Prahy. Ve spodní části zoo si zájemci budou moci vyzkoušet bungee running, chůzi na chůdách nebo skákání v pytli. Součástí akce budou i ukázky výcviku služebních a záchranářských psů.

V neděli od 15 hodin se v zoo můžete rozloučit s Upitou, samicí orangutana sumaterského, která po letech strávených v Troji odchází do izraelské zoo Hai Park, kde bude dělat společnost osamělému samci. Upitě přijde popřát šťastnou cestu cestovatel Josef Formánek. Více najdete zde.

Otevírá se Astronomická věž v Klementinu

V pátek se znovu otevře Astronomická věž v Klementinu. Expozice láká na dobové měřicí přístroje a krásný výhled na Prahu. Barokní prohlídková trasa zahrnuje Zrcadlovou kapli a Barokní knihovní sál. Cena za prohlídku celé barokní trasy je 220 Kč pro dospělé a 140 Kč pro studenty, kratší trasa bez Zrcadlového sálu činí 150 pro dospělé a 100 Kč pro studenty.

99. Primátorky

Od pátku do neděle se na Vltavě koná veslařský závod 99. Primátorky. Lodě startují u Veslařského ostrova, cíl je mezi Železničním a Palackého mostem. Unikátem trati je mírná zatáčka, kterou lodě musí projet okolo Vyšehradské skály. Vrcholem pátečního programu bude závod lodí čtyř univerzit, nazvaný Univerzitní osmy ČSOB Penzijního fondu Stabilita. Na závod přímo na náplavce Rašínova nábřeží naváže koncert skupiny Noise Of Human Art, na který bude vstup zdarma. V neděli veslaře i diváky čeká nabitý program už od osmé hodiny ranní. Vrcholem bude skifařský závod mužů a žen a především Primátorské osmiveslice. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Výstava veteránů i program pro děti na Berchtoldu

Na víkend v sobotu a neděli 2. a 3. 6. připravil zámek Berchtold nedaleko Prahy výstavu veteránů a setkání s Janem Jiráňem a Michalem Nesvatbou v rámci bohatého programu pro děti. Zámek takto oslaví první výročí od svého otevření (celý článek).

Noc kostelů otevře i hradní kapli na Křivoklátě

Celostátní akce nazvaná Den kostelů se uskuteční v pátek 1. června. Více než 1100 kostelů otevře své dveře a lidem umožní navštívit kostely a modlitebny s večerní prohlídkou a kulturním programem zdarma. Po skončení programu v kapli na Křivoklátě od 21 a 22 hodin jsou připraveny noční prohlídky hradu včetně krovu kaple se zvoněním na nový zvon Zikmund (celý článek).

Rudolfínské slavnosti na zámku Loučeň

Zámecká slavnost v sobotu 2. června vrátí návštěvníky do období Rudolfa II. Bílá paní provede spolu s tajemnými postavami zámkem Loučeň na tři způsoby a uvede program s renesančními tanečníky a zpěváky. Na louce budou probíhat souboje mušketýrů souboru Legenda Aurea (celý článek).

V Kostelci se otevírá výstava o Marii Terezii Savojské

V pátek se v Kostelci nad Černými lesy slavnostně otevírá výstava věnovaná Marii Terezii Savojské. Expozici v Muzeu hrnčířství zahájí 1. června princ Constantin, který v centru o. s. Modré dveře zároveň pokřtí pozoruhodnou knihu Dominia Smiřických a Liechtensteinů v Čechách od Pavla Juříka, předsedy Historického spolku Liechtenstein, knihu, která podrobně seznamuje s historií obou rodů a památek s nimi spojených.

Princ také navštíví místní zámek, pozná i ostatní památky se vztahem k jeho rodu, bude přítomen na slavnostní mši, kterou bude v kostele Svatých Andělů strážných v sedmnáct hodin celebrovat Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský a primas český. Zájemci mohou výstavu navštívit do 29. července. Další informace najdete zde.

O dramatech dávných erupcí vypovídá i malebná krajina v srdci Čech

Krajina je v těch místech zdánlivě klidná. Rozsáhlá rovina, jen občas nevysoký pahorek, dramatičtější je až horizont, jemuž vévodí známá silueta Ještědu. Přesto i zde, pár kilometrů východně od Mladé Boleslavi, na příchozí čeká sopečná krajina zbrázděná řadou průrev a kráterů (celý článek).

Kam na piknik? Do berounského muzea

Vzpomenete si, jak vám chutnalo u vody, pod stanem nebo například na výletě? Pamatujete si, jak jste spali „pod širákem“ a vařili v kotlíku? Tyto a další způsoby stravování vám představí aktuální výstava Muzea Českého krasu v Berouně (celý článek).

Jihočeský kraj

V Českých Budějovicích poteče přes 20 druhů piv

Přes dvacet druhů piv mohou ochutnat návštěvníci na 16. ročníku Slavností piva, který se uskuteční od pátku do soboty na českobudějovickém výstavišti. Na akci se kromě tuzemských pivovarů představí také výrobky z Běloruska nebo Slovenska, řekla novinářům vedoucí výstaviště Michaela Bébrová.

Jedním z hlavních bodů události bude vyhlášení vítěze degustační soutěže. Do ní se přihlásili zástupci 52 pivovarů a dodají na 280 vzorků piv. "Vítěz vzejde z anonymní degustace, kterou provádí kvalifikovaní odborníci," uvedl Alois Srb z produkční agentury. Nejlepší výrobek pak bude moci užívat titul Pivo České republiky 2012.

Slavnosti piva pro veřejnost začnou v pátek od 12:00 a o den později od 10:00. Každý den budou brány výstaviště otevřeny do půlnoci.

Plzeňský kraj

Na zámek v Horšovském Týně přijede Popelka

Na zámek Horšovský Týn doputuje výstava kostýmů a rekvizit z nejoblíbenější československé filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku (celý článek).

Festival se šampaňským

Ve Starém Plzenci v sobotu rozehrají své nástroje české známé i dosud málo známé kapely na Bohemia Sekt Music Festu. Letošní ročník festivalu je součástí oslav 70 let od zahájení výroby sektů ve Starém Plzenci. Můžete se těšit na vystoupení Marka Ztraceného, Debbi, The Pentils, Petra Beneše & Jeepers Creepers, Mandrage a Chinaski. Vstupné vyjde na místě za 120 korun, v předprodeji o 20 korun méně. Více najdete zde.

Noc kostelů v plzeňské diecézi

Speciální pohlednice, hledání tajných schránek a kulturní i duchovní program nabídne letos v noci na 1. června Noc kostelů. Kromě katolických kostelů se otevřou  i kostely, modlitebny a sbory pravoslavné církve, evangelíků, metodistů, husitů a dalších křesťanských církví.

Novinkou v Plzni budou letos podle mluvčí biskupství Aleny Ouředníkové poutnické schránky umístěné poblíž čtrnácti kostelů. "Účastníci, kteří z otázek organizátorů vyluští kód pro otevření schránek, budou moci získat poklad tisíce a jedné noci kostelů," popsala. Stejně jako loni si mohou zájemci, kteří v Plzni a okolí za noc obejdou více kostelů, vzít pas poutníka a do něj zaznamenávat jednotlivé návštěvy.

Mimořádně zpřístupněné svatostánky připravují speciální prohlídky i jinak nepřístupných míst, výstavy, koncerty, přednášky, workshopy, divadelní představení a další programy. Seznam a programy zde.

Ze Sušice do Písku po řece Otavě na kánoi i na kole

Máte-li chuť zažít adrenalin, i česká řeka vám má co nabídnout. Horní tok Otavy je průzračný, kamenitý a mírně divoký. Část úseku vede chráněnou krajinnou oblastí (celý článek).

Karlovarský kraj

Noc kostelů

Do celorepublikové akce Noc kostelů se zapojily také Karlovy Vary. Otevře se například  kaple sv. Blažeje, kostel Povýšení sv. Kříže, kostel Nanebevstoupení Páně, Ondřejská kaple, chrám sv. Ondřeje Nejdek a mnoho dalších.

V Chebu připravili program v kostele Povýšení sv. Kříže, Evangelickém kostele Pokoje, kapli sv. Jana - farní dům, kostele sv. Bartoloměje, kostele sv. Kláry, kostele sv. Mikuláše a sv. Alžběty, v kostele sv. Václava a mnoha dalších. Podrobnější program obou měst najdete zde.

Ústecký kraj

Noc kostelů na zámku v Duchcově

Noc kostelů na duchcovském zámku se bude konat 1. června ve znamení benefičního koncertu zpěvačky a kytaristky Lenky Filipové a otevření výstavy mapující transfer barokní Reinerovy fresky ze zrušeného špitálního kostela Nanebevzetí Panny Marie do moderního pavilonu prof. Sokola v zámeckém parku (celý článek).

Liberecký kraj

Exhibice extrémních skoků na motorkách

O víkendu se v Liberci pojede FMX Mall Jam - exhibice extrémních skoků na motorkách. Návštěvníci se mohou těšit na triky při skoku ze střechy na střechu přes propast dlouhou celých 16 m.

První den se odehraje v pasáži obchodního centra. Rideři Afričan Nick de Wit a Aleš Liemann se předvedou na mohutném skoku, dlouhém 21 metrů. Kromě motocrossu rozproudí krev divákům exhibice na BMX v podání Michala Berana a Vilibalda Vítka. Na kolech popustí uzdu své fantazii a vrhnou se na jeden z největších skoků, které se na BMX jezdí. V neděli se bude skákat ve výšce 25 metrů nad zemí, motorkáři budou létat mezi střechami budov.

Při muzejní noci v Liberci povezou návštěvníky historické vozy

Ohňovou show, prohlídky s čelovými svítilnami nebo zkoumání embrya žáby nabídne osmá muzejní noc v Liberci. Netradiční zážitky čekají v sobotu 2. června na návštěvníky Severočeského muzea, oblastní galerie i iQparku v Centru Babylon. Vstupné se neplatí, zadarmo bude i jízda historickými vozy - tramvají a autobusem.

Muzeum nabídne v sobotu po 16. hodině loutkovou pohádku, koncerty historické hudby i ohnivé vystoupení s pochodněmi. Mezi tradiční lákadla patří výstup na věž. Na terase budou astronomové vábit na pozorování oblohy.

V oblastní galerii si návštěvníci budou moci po 19:00 vyrobit třeba světelné šperky a hvězdné čelenky. Do netradičních míst od sklepa až po půdu zavede zájemce ředitel galerie Jan Randáček. Vrcholem bude prohlídka stálé expozice za tmy. Za tajemnými příběhy obrazů se vydají odvážlivci ve 23:15.

Harrachov má nejstarší sklárnu na světě i bobovou dráhu

Město rozkládající se pod Čertovou horou je spojené především s lyžováním a proslulými skokanskými můstky. Ve významném horském letovisku se však dá prožít pár akčních dní od jara do zimy. Také delší dovolená může být v Harrachově nabitá nejrůznějšími aktivitami a poznáním (celý článek).

Královéhradecký kraj

Noční prohlídka Bílé věže

V sobotu se veřejnosti otevře Bílá věž. Od 20 hodin do půlnoci si tak budete moci prohlédnout Hradec Králové z ptačí perspektivy. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Aviatická pouť přiveze do Pardubic vrtulníky známé z M.A.S.H.

Návštěvníci letošní Aviatické pouti, která se bude konat na letišti v Pardubicích 2. a 3. června, budou mít možnost prohlédnout si americký vrtulník Bell 47. Stroj proslavil zejména kultovní televizní seriál M.A.S.H. "Lidem se tak naskytne zcela výjimečná příležitost proletět se legendárním strojem a alespoň na okamžik se vžít do pocitu pilotů M.A.S.H.," uvedlo pořádající Sdružení Aviatické pouti.

Hlavním lákadlem budou také rekonstrukce největších leteckých bitev od první světové války po současnost. Akce představí i úspěchy české a československé aviatiky vzdušnými představeními, která v prostoru kombinují obecný historický děj s tím leteckým.

Vysočina

Muzejní noc

Galerijní noc v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě začne 1. června v 17:00 zahájením výstavy artefaktů českých, slovenských a rakouských sklářských výtvarníků. Budou to díla vzniklá na sklářském sympoziu, které se uskutečnilo ve sklárně Karlov. Na 1. červen chystá večerní program i muzeum a galerie v Havlíčkově Brodě. O den později se ve Velkém Meziříčí uskuteční noční prohlídky zámku s průvodci v dobových kostýmech a s šermíři. V Chotěboři bude noc na zámku 8. června.

Jihomoravský kraj

Mikulov gourmet festival 2012: kulinářské poklady pěti národů

Mikulov bude opět patřit gurmánům. Vyhlášené speciality z bohatého dědictví pěti národů můžete přijít ochutnat od 1. do 3. června. Dozvíte se, co dobrého vařili Moravané, na čem si pochutnávali Habáni, co milovali Rakušané, Němci či Židé, kteří ve městě pod Pálavou žili. Více najdete zde.

Letecká bitva nad Brněnskou přehradou

V neděli se Brněnská přehrada přenese do 2. Světové války. Ve 13 hodin začíná ponorková a letecká bitva o Midway v prostoru před měnírnou. Admirál dorazí v 14:30. Defilé všech funkčních modelů lodí, ponorek a letadel začne v 15:30. Další podrobnosti najdete zde.

Brněnská výstava sokolských plakátů představí Muchu i Ženíška

Díla českých malířských špiček 20. století, například Alfonse Muchy, Maxe Švabinského nebo Františka Ženíška, se představí na výstavě Slet sokolských plakátů v Brně. Plakáty upozorňující na všesokolské slety konané mezi lety 1901 až 1948 si mohou zájemci prohlédnout od středy v Domě umění.

Podobu plakátů znali organizátoři výstavy z dobových časopisů a novin. Začali proto pátrat v muzeích a archivech a shromáždili 41 exponátů, mezi kterými jsou plakáty i nezrealizované návrhy umělců. K vidění bude také zhruba 40 dobových pohlednic, které byly vydávané při příležitosti všesokolských sletů. Výstava končí 24. června a po celou dobu je na ni vstup zdarma.

První tajemná socha Moai se objevila na Moravě

Zhruba dva kubíky betonu, ocelová konstrukce a několik tun hmotnosti. Tak vypadá první socha Moai, jedna z těch, které byly až dosud k vidění pouze na Velikonočním ostrově. Nyní je několikametrový monument ozdobou bývalých kasáren za Bučovicemi na Vyškovsku kousek od obce Bohdalice. Zdejší socha přitom nemá zůstat jediná. Je první z několika dalších monumentů, které mají upozornit na to, jak necitlivě dokážeme zacházet s přírodou (celý článek).

Olomoucký kraj

Šumperské městské slavnosti nabídnou zábavu pro celou rodinu

První červnový víkend se město Šumperk přenese do středověku, oslaví den dětí, zahájí letní turistickou sezónu a připomene si výročí uskutečnění nejvýznamnější události v dějinách města - tzv. Šumperský sněm z roku 1490 (celý článek).

Korunní pevnůstku v Olomouci zaplnily výčepy, začal beerfest

Olomouckou Korunní pevnůstku zaplnily mobilní výčepy, obří stany s posezením a pódia. Návštěvníci pivního festivalu, který potrvá do soboty, se mohou těšit také na hudební produkce skupin No Name, Fleret, Horkýže Slíže, Vypsaná Fixa nebo bratry Nedvědy. Na akci vystoupí například i Richard Müller a britská skupina Hells Bells.

Letošního beerfestu se účastní 43 pivovarů, což je rekord v historii akce. "Zájem pivovarů letos přesáhl naše kapacitní možnosti. Při výběru jsme se zaměřili především na regionální minipivovary, jejichž produkce není v klasické distribuční síti," řekl organizátor festivalu Pavel Spálený.

Zájemci mohou na akci ochutnat zhruba 120 značek piv a pivních speciálů. "Máme tu ochucená piva, například borůvkové a švestkové, ale i vícestupňové speciály. Fajnšmekři si tu určitě vyberou," uvedl Spálený.

Muzejní noci v Přerově a Olomouci

Komentované prohlídky výstav, divadelní představení, výtvarné dílny, koncerty a další doprovodný program připravila na pátek muzea v Olomouci a Přerově. Při muzejní noci mohou návštěvníci do institucí zavítat v netradičních časech a navíc zdarma. Například v Přerově se budou moci zájemci rozhlédnout i ze zámecké věže.

Ve znamení zločinu a trestu se od 17:00 ponese program ve Vlastivědném muzeu v Olomouci, kde mohou zájemci přijít na výstavu O moravských zločinech a trestech. Děti i dospělí se mohou těšit na vystoupení divadelní a šermířské skupiny, která ve středověké katovně předvede různé druhy mučení. Ve výtvarné dílně si zájemci budou moci vyrobit čarodějnické šperky z peří kropenaté slepice a originální katovská trička.

Bezplatnou prohlídku výstav nabízejí i Muzeum moderního umění a Arcidiecézní muzeum v Olomouci. K aktuální výstavě sochaře, malíře a hudebníka Františka Skály se váže výtvarná dílna Tvrdý jako skála. Uskuteční se i koncert kapely One-Night Stand s frontmanem Lukášem Marečkem.

Návštěvníky Muzea Komenského čeká Přerovské noční opájení. Zájemci si mohou prohlédnout nejen tři aktuální výstavy, ale také se zaposlouchat do originální kramářské písně.

Zlínský kraj

Vypravte se o víkendu do historie na tvrzi Kurovice

Málo známá a veřejnosti jinak nepřístupná tvrz Kurovice na Kroměřížsku se o víkendu 2. a 3. června mimořádně otevře návštěvníkům. Budou se tu konat Historické dny s prohlídkami a šermířským programem, který určitě zaujme děti i dospělé (celý článek).

U Uherského Hradiště mají maják na souši i pirátskou loď

Věřili byste, že majáky nemusí nutně střežit jen mořské pobřeží? Jeden takový vnitrozemský najdete ve Starém Městě u Uherského Hradiště. A dokonce u něj kotví pirátská loď (celý článek).

Moravskoslezský kraj

Den dětí v Zoo Ostrava

V pátek vezměte děti do zoologické zahrady v Ostravě. Nejmenší se mohou těšit na pohádkové postavy, krmení zvířat, ale i na malý dárek. Podrobnější informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám