Hlavní obsah

Hrady a zámky, které v zimě nespí

Právo, Eva Martínková

Už dávno neplatí, že hrady a zámky je možné navštívit jen od jara do podzimu. V zimních měsících nikdo nemusí smutnit, že v říjnu skončila jakási zažitá „návštěvní doba“, a čekat dlouhé zimní měsíce na kýžený duben, kdy začne turistická sezóna. Stále více historických objektů právě na zimu plánuje řadu lákavých akcí a tak i v třeskuté zimě lze zažít neopakovatelnou atmosféru, navíc zcela odlišnou od té jarní či letní.

Foto: Archiv, Právo

Hrad Křivoklát

Článek

Vypravit se můžeme vlastně kdykoli na řadu hradů a zámků po celé republice. Některé mají trvale otevřené brány, jiné jen po předchozím objednání, další dávají přednost pouze vybraným dnům, mnohé z nich připravily zajímavé kulturní a historické akce.

Vánoční jarmark na Křivoklátě

Hrad Křivoklát je otevřen od listopadu do prosince o víkendech a svátcích, od ledna do března mimo soboty a neděle. Prohlédnout si lze první trasu, ta se týká interiérů hradních paláců, druhá má navíc další okruh s historií hradu, výstavy a hradební systém. Kromě prohlídkových tras je připraven na 4.–5. a 11.–12. prosince knížecí advent, adventní mše, vánoční jarmark a s tím související představení řemesel, divadlo, hudební a kejklířská vystoupení.

Celoročně přístupný je Karlštejn, který nabízí okruh zahrnující prostory Císařského paláce, Pokladnice a Klenotnice v Mariánské věži, další je okruh Velkou věží s kaplí sv. Kříže s deskovými obrazy z dílny mistra Theodorika. Kromě pondělí je možno hrad navštívit i o víkendech v listopadu i prosinci a dále v lednu, třeba i na Nový rok.

Foto: Eva Martínková, Právo

Hrad Karlštejn

Zámek Mníšek pod Brdy otevře prostory v listopadu a v prosinci, ve všední dny v omezeném čase nebo na předchozí objednání. Určitě je tady co vidět, ať už je to 11 zámeckých prostor jako jídelna, kaple, salón s hodinovou věží, knihovna, nebo dámský a pánský salón, nebo soukromé pokoje pánů i jejich potomků, dětské hračky a učebnice a nesmí chybět ani prohlídka koupelen.

Vinné sklepy v Mělníce

Zámek v Mělníce má také otevřeno celý rok. Je možné se pokochat Velkým sálem s jedinečnou sbírkou map evropských měst ze 17. století či navštívit koncertní sál nebo Kapli zasvěcenou sv. Ludmile, chybět by neměla ani jídelna sv. Václava zdobená zlatem. Nepovšimnuty nezůstanou ani zámecké vinné sklepy, kde se snoubí prohlídka s degustací vín.

Vítání zimy na Lokti

Západočeský hrad Loket připravil pro své návštěvníky na 11. listopadu hudební program napříč žánry Vítání zimy a na 19. listopadu koncert Petr Gardner Band v Rytířském sále, na 5. prosince Mikulášskou nadílku s pohádkou, na 11. prosince pak Keltské pohanské Vánoce a 18. prosince sem můžete zavítat na Vánoční koncert Roháčů.

Foto: Eva Martínková, Právo

Hrad Loket

Zimní trasa na Hluboké

Jihočeský zámek Hluboká nabídne Zimní prohlídkovou trasu od listopadu do března příštího roku. Návštěvníci se mohou seznámit v tomto „tudorovském“ objektu s celým interiérem všech 140 místností a 11 věžemi v několika variantách prohlídek.

Foto: Eva Martínková, Právo

Zámek Hluboká

Plynové osvětlení je evropskou raritou

Také další jihočeský hrad Rožmberk otevřel letos v lednu prohlídkovou Zimní trasu.

Východočeský zámek v Novém Městě nad Metují založený v 16. století Janem Černčickým z Kácova a naposledy upraven i významným architektem Dušanem Jurkovičem, lze také navštívit po předchozím objednání a je zde možné využít i romantického ubytování.

Moravskoslezský zámek Jánský Vrch má největší sbírku dýmek u nás. Je otevřen celoročně a v zimních měsících po předchozí domluvě. Na zámku je dochováno plynové osvětlení interiérů i hlavního nádvoří zámku. Jedná se o technicko-uměleckou raritu, ve střední Evropě výjimečnou.

Plyn byl na zámek zaveden v roce 1906, funkční osvětlení dokonce až v roce 1932, kdy byl zámek z části elektrifikován. Ovšem to není jediná rarita zámku. Je zde i nejstarší vodovod, který byl zřízen již za biskupa Hohenloha, na přelomu 18. a 19. století. Z počátku 20. století pocházejí i krásná umyvadla.

I v Lednici bude teplo

Mezi výčtem našich nejvýznamnějších hradů a zámků otevřených i v zimních měsících nesmí samozřejmě chybět zámek Lednice, který je součástí úžasného Lednicko-valtického areálu. Do konce roku je k vidění výstava o architektu Janu Kaplickém, akvárium Malawi a výstava Tajemná Indonésie. Pro romantiky je připravena jízda na lodičkách se „svařákem“. V zimních měsících jsou možné skupinové objednávky na prohlídku zámku.

Na zámku Lednice je v listopadu a prosinci otevřený skleník. Kdo nestihne, může navštívit tento skvost od února do dubna. Kromě zámku je tady možné nalézt Apollónův chrám, Chrám tří grácií, Janův hrad, Hraniční zámeček, minaret.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Skleník v Lednici

Živý betlém na Buchlově

Další krásný hrad Buchlov rovněž nezahálí a zve návštěvníky na sváteční vánoční den nazvaný Na Štěpána otevřená brána, 26. prosince, na živý betlém, vánoční výstavu a domácí zabijačku.

Tento přehled není jistě úplný, a tak je potřeba se včas na tom „svém“ oblíbeném hradu informovat, kdy je otevřen a jakou zimní akci nabízí.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrad Bečov slavil památkářského Oscara

Horní hrad v Bečově na Karlovarsku v pátek slavil. Konal se tam národní ceremoniál při příležitosti získání mezinárodního ocenění Europa Nostra. Cena má podle...

Výběr článků

Načítám