Hlavní obsah

Vyšla kniha o putování po pevnostech a opevněních Československa

Právo, František Cinger

Československé opevnění budované v letech 1935–1938 patřilo v meziválečném období mezi nejdokonalejší pevnostní systémy v Evropě. Trojice nadšených autorů nabízí v souborné publikaci přehled plánů i reality, a to až do roku 1989. Autoři uvádějí, že do počátku října 1938 bylo na území republiky stavebně dokončeno pět tvrzí a další čtyři se podařilo rozestavět. Společně s jediným srubem tvrze Orel to představovalo 37 tvrzových objektů.

Článek

V kategorii samostatných pěchotních srubů se na severní hranici v prostoru Odra-Krkonoše podařilo vybetonovat 246 objektů. Jižní Moravu střežilo šest pěchotních srubů, osm standardních a sedm starších objektů Bratislavu a tři pěchotní sruby chránily mosty v Komárně.

Mapa z roku 1938

Cenná je mapa republiky z roku 1938 se zakreslenými tvrzemi a prostorami chráněnými pomocí pevností. Neméně důležité jsou mapy jednotlivých úseků se zakreslením objektů, jejichž značnou část je možné si prohlédnout. V knize jsou uvedeny též přístupové trasy, včetně otevírací doby.

Martin Dubánek, Tomáš Fic, Jan Lakosil: Putování po československém opevnění 1935–1989

Mladá fronta, 258 str., 319 Kč

Pozornost si zaslouží i strava osádek. „Srubová dávka“ obsahovala polévku (dršťkovou, hrachovou, nudlovou, flíčkovou), hovězí guláš, haši, uzené s kroupami a samozřejmě kompot (švestkový a hruškový).  Kniha je nejenom připomenutím ne tak dávné historie, ale rovněž inspirací k výletu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám