Hlavní obsah

Pravý ráj v Indickém oceánu? Maledivy

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedotčená příroda, civilizace vzdálená na hony daleko, průzračné tyrkysové moře, běloskvoucí pláže a nekonečné lenošení v houpací síti s osvěžujícím kokosem. Maledivy jsou právem řazeny mezi nejkrásnější ostrovy na světě. Není proto náhodou, že jsou častým cílem zamilovaných párů, lidí toužících po opravdovém odpočinku i milovníků podmořského světa.

Foto: archiv ACK ČR

Maledivy

Článek

A kudy do ráje?

Na Maledivy se létá z Prahy nejčastěji na pravidelných linkách přes Dubaj, na zpáteční cestě většinou přes Kolombo na Srí Lance. Další možností je využít přímý let z Vídně, ale cena je výrazně dražší. Vzdálenost 7500 km z Prahy urazíte za necelých 13,5 hodiny. Po příletu do hlavního města Male vás po okolních ostrovech rozvezou lodí, na vzdálenější ostrovy se dopravíte hydroplánem, jemuž je oceán díky mnoha zakotveným molům jednou velkou přistávací dráhou. Je třeba si ověřit, zda je poplatek za transfer z letiště v ceně ubytování.

Foto: archiv ACK ČR

Maledivy

Co je dobré vědět před cestou

Pro vstup do země stačí platný cestovní pas, jehož doba platnosti přesahuje dobu pobytu v zemi. Před dovolenou není potřeba si vyřizovat vízum, to je uděleno všem s platným pasem a zpáteční letenkou bez poplatku na dobu 30 dní. Další důležitou podmínkou je i dostatek finančních prostředků pro pobyt na ostrovech. Ty jsou vyčísleny na 150 dolarů na den, místo peněz ale můžete předložit potvrzení rezervace z hotelu. Doporučujeme vám také sjednat na dobu pobytu cestovní pojištění, a to včetně odpovědnosti za škodu. S sebou nebalte alkoholické nápoje, jejichž dovoz do země je zakázán.

Foto: archiv ACK ČR

Místní měnou je tzv. maledivská rupie (rufiya). Většina obchodníků však akceptuje i americké dolary, které jsou bez obtíží směnitelné v bankách. Nezapomeňte si vzít potvrzení o směně valut, které vám před vaším návratem umožní neutracené rupie proměnit zpět na dolary. Promyslete si také, kolik chcete utratit. Maledivy se řadí svými cenami mezi výrazně vyšší než v celém regionu jižní Asie, jelikož je většina věcí na souostroví dovážena. Ačkoliv ve vybraných soukromých obchodech při nákupu suvenýrů, vlastnoručních výrobků nebo oblíbených mořských plodů můžete využít svou dovednost a smlouvat nastavenou cenu s obchodníkem, v hotelech to nezkoušejte, tam jsou ceny pevné. Pracovní dny jsou jiné než u nás, tady od soboty do čtvrtka, v tu dobu fungují veškeré obchody.

Souostroví složené z téměř 1200 atolových ostrovů, z nichž je zhruba 200 obydlených, má rozhodně co nabídnout. Celé má příznačný tvar náhrdelníku, kdy každá perla je jedním z ostrovů. Velikost ostrovů se udává ve vztahu k tomu, za jak dlouho je obejdete. Ty nejmenší zaberou jen pár minut, ty větší třeba hodinu. Ostrovy se odlišují na základě jejich neosídlení či osídlení, potažmo na tzv. hotelové a domorodé ostrovy. Z celého počtu korálových ostrovů jich je pouze 70 zpřístupněných turistům. Pokud však zatoužíte navštívit i jiný, nepřístupný ostrov, musíte si podat žádost o povolenku na ministerstvu správy atolů. Hodláte-li svou dovolenou trávit na ostrově, který nepatří mezi ty tzv. hotelové nebo s resorty pro turisty, dodržujte hned několik zásad. Mezi ně patří například brzké představení šéfovi ostrova a představenému kněží.

Foto: archiv ACK ČR

Velkou výhodou Malediv je, že zde sezóna probíhá celoročně. Doporučujeme je však navštívit zejména v období od listopadu do dubna, kdy je tzv. suché období. Po většinu roku je zde vlhko, nezapomeňte na bavlněné oblečení. V létě a na podzim počítejte s krátkými dešťovými přeháňkami. Nejsuššími měsíci jsou leden a únor. Průměrné denní teploty se pohybují v zimě okolo 27 stupňů, v létě kolem 31 stupňů, což je i celoroční příjemná teplota vody. Pozor na změnu času, v zimě si posunete hodiny o 4 hodiny více než u nás, v létě pak pouze o 3 hodiny. Díky rovníkové poloze se celý rok stmívá každý den stejně – okolo 18. hodiny. Ne vše má svá pravidla, některé ostrovy se řídí svým vlastním časem.

Foto: archiv ACK ČR

Rybí hody

Z povahy Malediv je zřejmé, že se můžete těšit na vynikající exotickou kuchyni, do které patří zejména ryby a mořské plody. Nechybí ani kokos a banány. Rybí polévka se řadí mezi národní pokrmy. Hedhikaa jsou oblíbené malé dezerty v podobě kuliček z listového těsta s rybí náplní nebo chutné rybí mini koláčky. Ke každému hlavnímu pokrmu dostanete roshi, tradiční chléb. Mnohdy vás ale může překvapit, že voda vám poteče i mírně slaná. Často je tato tekutina totiž získávána z moře, vybrané ostrovy využívají nádoby na dešťovou vodu a jen velmi omezený počet ostrovů má možnost využívat spodní pramenitou vodu. Doporučujeme proto konzumovat raději balenou vodu v plastových lahvích a kontrolovat stav uzávěru. Vzhledem k tomu, že jsou Maledivy islámská země, alkohol je pro turisty k dostání pouze v hotelových resortech. Naproti tomu se mohou všude pyšnit bohatým výběrem i méně známých nealkoholických nápojů. Často pak v podobě nejrůznějších míchaných nápojů. Ačkoliv některé názvy koktejlů budou stejné, jejich chuť bude na každém ostrově odlišná, a to i s ohledem na množství použitého alkoholu. Hygienické podmínky jsou v zemi na vysoké úrovni, není třeba ani žádné povinné očkování. Doporučuje se pouze očkování proti žloutence typu A a břišnímu tyfu.

Foto: archiv ACK ČR

Na Maledivy i za vodními sporty

I přesto, že máme malebné ostrovy spjaty s nicneděláním, v lepším případě s občasným šnorchlováním, Maledivy nabízejí daleko víc. Nejen že se zde nacházejí stovky ideálních míst pro potápění, které je zde doslova nezapomenutelné. Díky korálům můžete objevit bohatý podmořský svět, který vás v průzračné vodě pohltí. Vyhlášenou lokalitou je například North Male Atol. Vyzkoušet si můžete i surfing nebo windsurfing. U mnoha ostrovů naleznete ideální laguny pro vodní lyže nebo parasailing.

Milovníci rybolovu se mohou v ranních hodinách vydat do náruče oceánu, k obědu si určitě několik chutných kousků uloví.

Kam se ještě podívat?

Při návštěvě některého z domorodých ostrovů lépe poznáte poklidný život místních obyvatel. Jejich klid a pohoda vás naprosto uchvátí. A pokud nerozumíte jejich jazyku divehi, nevadí. Domluvíte se i anglicky. V hlavním městě se vydejte do národního muzea nebo na místní tržnici pro kokosové ořechy a bohatý výběr nesčetných druhů ryb a ovoce. A ve zbytku času si plnými doušky vychutnávejte komfort a soukromí v luxusních hotelových resortech s kvalitními službami. Neopomeňte, že většina elektrických zásuvek je tzv. britského typu, který je od našich odlišný. Vhodné je proto s sebou přibalit příslušný adaptér. Většina hotelů je již vybavena internetem, a to buď v business centru, nebo přímo na pokojích.

Foto: archiv ACK ČR

Mezi důležitá telefonní čísla patří:

  • Kód Malediv pro mezinárodní hovory +960
  • Tísňová volání: Záchranná služba – 102
  • Hasiči – 118

Reklama

Výběr článků

Načítám