Hlavní obsah

Konečná cena za zájezd

Novinky, Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohu se při výběru zájezdu řídit inzerovanou cenou – nebo bude nakonec účet vyšší?

Foto: archiv ACK ČR

Tunisko

Článek

I když zákony značně omezují možnost čarovat se zveřejněnou optickou cenou, stále se najdou subjekty, které používají triky, jak zájemce nalákat – a přiznat barvu, až když už je pozdě odejít nebo je to přinejmenším trapné. Na co si dávat pozor, aby nízká cena nepřišla draho:

 Konečná cena

Cena zájezdu musí být v katalogu (čímž se míní všechny tomu odpovídající tiskoviny a prezentace na webu) uvedena jako cena konečná, což znamená cena všech v zájezdu pevně zahrnutých služeb včetně povinných příplatků a tax. Výjimka platí pouze v případě, když se poplatek týká jen některých cestujících a dále když v době tisku katalogu nebyla výše taxy známa. Cestovní kancelář pak musí oznámit, kde a kdy bude výše taxy zveřejněna.

U last minute cen samozřejmě žádné dodatečné uvádění tax nepřichází v úvahu, protože v době last minute by měly být výše příplatků již známy.

Laicky a zhruba to znamená, že konečná cena je nejnižší cena, za jakou lze (až na tu výjimku) zájezd absolvovat. Může být ovšem dost velký rozdíl mezi tím zájezd absolvovat – a zájezd si užít. Jsou i takoví výtečníci, kteří slibují hory doly a tisíce dobrodružství, ale v ceně mají započítánu jen dopravu a poplatky za kempy. To ostatní si pak musíte dokoupit.

Foto: archiv ACK ČR

Katalog

 Srovnávat srovnatelné

Ani povinnost zveřejňovat konečnou cenu však neznamená, že vás zájezd nemůže stát ani o haléř navíc.

U pobytů jsou často zájezdy z praktických důvodů prezentovány jako stavebnice, kde si klient volí z různých způsobů dopravy, stravování, někdy i ubytování a volí z nabídky fakultativních služeb. Cena je pak často udávána „od“ – a konečný výsledek se dozvíte při on-line výběru v kalkulačce nebo při osobní koupi v kamenné provozovně od prodejního pracovníka.

Porovnáváte-li nabídku stejného objektu od více cestovních kanceláří, případně i jiných zdrojů, všímejte si, jestli jde skutečně o stejný typ pokoje, stejný rozsah služeb – a nakolik jsou ty rozdíly ve službách pro vás významné. I ve stejném areálu mohou být rozdílné podmínky ubytování – vždycky čtěte popis. Vymáhat můžete jen to, co je v nabídce skutečně výslovně uvedeno. Vaše domněnky se nemusí splnit. Žádná světově platná povinná klasifikace služeb neexistuje, takže objekty označené jako stejná třída se mohou v různých zemích dost lišit.

Foto: archiv ACK ČR

Kypr

U poznávacích zájezdů a výletů čtěte pozorně, co je uvedeno, že uvidíte/zhlédnete – a co skutečně navštívíte. Zhlédnout totiž může znamenat třeba jen pohled do dáli z okénka autobusu.

Navštívit už znamená skutečně fyzicky vstoupit, ale pozor na to, zda je v ceně vstup do objektu včetně interiéru, případně výklad. V některých případech je to hodně významná položka.

Cena katalogového zájezdu

Dobrat se toho, kolik skutečně zaplatím, může být docela alchymie. Kromě součtu za volitelné položky, které si ze stavebnicové nabídky vybereme, hrají roli příplatky a slevy. Pozor na to, že slevy se zpravidla vážou k určité podmínce (věk, datum, do vyčerpání…) a že se zpravidla nesčítají – tedy i když splňujete více podmínek pro různé slevy, můžete si vybrat jen jednu. Slevy bývají poskytovány také držitelům specifických karet: o takovou slevu se musíte hlásit aktivně – sledujte informace vydavatele svých karet (např. Sphere, Ppas apod.).

Dejte si pozor také na to, že příplatek za neobsazené lůžko budete muset uhradit i tehdy, pokud druhá (nebo další) osoba, která měla cestovat s vámi, svoji účast stornovala. Zrovna tak pokud je deklarováno, že „dítě zdarma při ubytování se dvěma dospělými osobami“, při stornu jednoho dospělého přestává výhoda platit.

Foto: archiv ACK ČR

Ilustrační foto

 Obvyklé položky navíc

I když máte zájezd kompletně uhrazen, v některých zařízeních/místech vás čekají další výdaje. Kromě výletů, zábavy a doplňkového stravování to bývají: klimatizace, lednička, trezor na pokoji, nápoje u polopenze, wi-fi, u apartmánů a studií bez dalších služeb často závěrečný úklid, spotřeba energií, zapůjčení lůžkovin. V domácím cestovním ruchu prakticky všude hradíte až v ubytovacím zařízení místní pobytovou taxu, v zahraničí bývá v ceně zájezdu (ale zdaleka ne vždy).

 Zájezd na zakázku

Nevybrali jste si z předpřipravených zájezdů? Chtěli byste něco zcela originálního? Nemusíte trávit hodiny a dny zajišťováním potřebných informací a služeb, bez kterých se neobejde nikdo, ledaže by jel stopem pod širák.

Je řada cestovních kanceláří, které vám vytvoří zájezd na míru. Učiní tak podle vašich představ a současně podle svých zkušeností a znalostí, protože představy často neodpovídají realitě a mohly by vás přivést přinejmenším ke zklamání, v horším případě i do nebezpečí. Přijde to sice trochu dráž – ale dvě české dívky, které chtěly v Indii ušetřit jízdou vlakem, by měly být dostatečně varovným příkladem. Pokud chcete zájezd na míru pro větší skupinu přátel, můžete dosáhnout na skupinovou slevu nebo jedno místo zdarma. Cestovní kanceláře, které zajišťují zájezdy na míru, si můžete vybrat například zde.

Foto: archiv ACK ČR

Nizozemsko

 Pozor, komu platím

Cestování stojí dost na to, aby se vyplatila obezřetnost. Kupujete-li zájezd přímo od cestovní kanceláře, s níž uzavíráte smlouvu, není co řešit. Kupujete-li zájezd u zprostředkovatele, přesvědčte se, jaké jsou ve smlouvě platební podmínky, a dodržujte je. Pokud by cestovní kancelář požadovala platbu na svůj účet a vy jste zaplatili zprostředkovateli, mohli byste mít smůlu.

Pokud uzavíráte jakoukoli smlouvu po internetu, kontrolujte. Ověřte si důvěryhodnost subjektu, kterému máte platit, a jeho platební podmínky. Neplaťte nic převodem na neznámé a neověřitelné účty.

Reklama

Výběr článků

Načítám