Hlavní obsah

Madeira: Květinový klenot uprostřed oceánu

Novinky, Simona Fischerová

Madeira je takřka zapomenutý ostrov uprostřed oceánu s jedinečnou a nezapomenutelnou přírodou, kam se můžete vydat po celý rok. V létě můžete strávit příjemné léto v nádherné přírodě, odpočíváním na pláži nebo pěší turistikou. V zimě se vypravte na Madeiru oslavit konec roku s velkolepým ohňostrojem. A jak si zde užít tu správnou dovolenou?

Foto: CK Fischer

Madeira (costa Norte)

Článek

Jak se dostat na Madeiru?

Madeira je portugalské souostroví vulkanického původu uprostřed Atlantského oceánu. Od evropského břehu ji dělí vzdálenost 980 kilometrů, ke hranicím Maroka je třeba urazit 580 kilometrů. Souostroví tvoří čtyři ostrovy, z nichž pouze Madeira a Porto Santo byly dotčeny turismem. Ale na ten si muselo toto letovisko pěknou řádku let počkat. Až do roku 1963 byla loď jediným možným způsobem dopravy na ostrov. Vše se změnilo stavbou letiště s nejkratší ranvejí v Evropě přímo u pobřeží oceánu.

Rady na cestu

Cestovní kanceláře každoročně dopraví na Madeiru velké množství turistů, převážně milovníků horské turistiky a příznivců mírnějšího klimatu. Z Prahy jsou do Funchalu zavedeny přímé lety, cesta trvá přibližně 3 a půl hodiny. Pro vstup vám stačí pouze občanský průkaz, oficiální měnou je euro. Ceny jsou zde přibližně o 15 % vyšší než v Portugalsku, počítejte tedy s o něco větším kapesným. Pivo pořídíte za 2 eura, 0,5 l vína vás přijde na 3 eura. Při pobytu si na hodinkách budete muset nařídit o hodinu méně. Úředním jazykem je na celém ostrově portugalština.

Foto: CK Fischer

Madeira (Pico Ruivo)

Objevena náhodou?

Říká se, že Madeiru objevili v 15. století portugalští námořníci čirou náhodou. Měli za úkol prozkoumat pobřeží afrického kontinentu, bouře je však zavála až na ostrov uprostřed oceánu. Bylo to právě Porto Santo, z kterého pozorovali bílá mračna, která se nebezpečně nehybně vznášela nad ostrovem. Netušili, že oblaka se zachytávají o oblaka hor, a věřili, že objevili peklo. O rok později se naštěstí námořníci vrátili a dalšímu ostrovu dali jméno Ilha da Madeira – ostrov dřeva.

Jaké je tu počasí?

Madeira svým celoročním jarním počasím bez výkyvů láká mnoho turistů z celého světa. Příznivé klimatické podmínky jsou způsobeny větrem vanoucím od Atlantiku a Golfským proudem, který v zimě ostrov ohřívá, v létě naopak ochlazuje. V zimě teploty neklesnou pod 15 stupňů, v létě dosahují maximálně 27 stupňů. Ne nadarmo je Madeira přezdívána ostrovem věčného jara. Počasí na ostrově je však nevyzpytatelné stejně jako zdejší krajina – někde svítí slunce, jinde prší, a zatímco turisté na plážích chytají vánoční bronz, nad nimi v horách se tiše snášejí sněhové vločky. Garance předpovědi počasí se pohybuje mezi 10 až 30 %. V severní části ostrova je déšť častější, na jihu po celý rok vůbec neprší. Už to bylo v 15. století důvodem k vybudování rozsáhlé sítě zavlažovacích kanálů – Levády, které přivádějí vodu na jih.

Foto: CK Fischer

Mergulho (Reserva Garajau)

Barvy na každém rohu

Ocitáme se na rozkvetlém ostrově uprostřed Atlantiku, i přesto se setkáte s tolika typy krajiny, že si budete připadat, jako byste procestovali několik zemí najednou. Vnitrozemí Madeiry je převážně hornaté a místní krajina chvílemi opravdu může připomenout hory Jižní Ameriky nebo alpské scenérie, náhorní plošiny zase nemají daleko od skotských vřesovišť. Na severu objevíte i norský fjord. Ostrov je starý několik milionů let, nachází se zde třetihorní prales. Barevnost ostrova udávají květiny, až na 2000 druhů jich hojně roste po celé Madeiře. A je opravdu na co se dívat. Ve Funchalu je můžete obdivovat v ohromných botanických zahradách.

Město s vůní fenyklu

Funchal je hlavní a zároveň největší město na ostrově. Svým charakterem a svébytnou architekturou připomíná Lisabon a je tak často nazýván. Na okolních kopcích bujně roste fenykl, podle čehož také získal svůj název (funcho). Funchal je moderní město, které si však zachovalo svůj historický ráz. Dominantou je katedrála Sé z 15. století. Doporučujeme výlet ke kostelu Nossa Senhora s hrobkou Karla I. do Monte ve stejnojmenné městské části, kam vás z Funchalu vyveze za přibližně 10 eur moderní lanovka. Je z ní úžasný pohled na celé město. Madeira je typická pěstováním exotického ovoce – maracuju, guavu či malé zelené banány můžete nakoupit na místním ohromném tržišti. Pořídíte zde zeleninu, ryby, vynikající domácí chléb i tradiční proutěné výrobky.

Foto: CK Fischer

Poiso (Pico Areeiro)

Doprava: jak prakticky, ale i na saních

Doprava na Madeiře je obdobná jako v evropských městech. Vcelku levně se dopravíte autobusem, nejezdí však všude a jízdní řády jsou někdy tak složité, že se v nich turisté občas ztrácejí. Městské autobusy jsou zřízeny pouze v hlavním městě. Taxi vyjde o něco levněji než u nás, ideální je využít možnosti žlutých restauračních taxi, které jezdí zadarmo, podmínkou je alespoň posezení při sklence lahodného madeirského vína. Autopůjčovny jsou zbytečně drahé, stejně jako místní benzín. Raritou a zároveň velkou turistickou atrakcí jsou tradiční proutěné sáňky babosas, nažehlení sáňkaři vás na nich za 25 eur dovezou z Monte zpět do centra Funchalu.

Kam se ještě vydat?

Madeira je poměrně malý ostrov (šířka je 57 kilometrů), takže procestovat ho zabere jen pár dní. Doporučujeme výlet z Funchalu na ostrov Porto Santo. Cesta lodí za přibližně 60 eur trvá 2 a půl hodiny, a když budete mít štěstí, doprovodí vás i delfíni. Častým turistickým cílem na tomto ostrově je nejznámější pláž Praia Porto Santo. Pro nadšence vysokohorské turistiky může být lákadlem výstup na nejvyšší bod Madeiry – horu Pico Ruivo (1862 metrů). Příjemné jsou i pozvolné túry podél zavlažovacích kanálů (síť o délce 2150 kilometrů). Tímto způsobem můžete projít celý ostrov křížem krážem.

Foto: CK Fischer

Faial Porto da Cruz

Tajemství dobrého vína

Když se řekne Madeira, každý si představí vynikající víno. Nikdo by neřekl, kolik náhod stálo za jeho výbornou chutí. Mořeplavci je převáželi na lodích na rozpáleném slunci a vlivem tepla víno naprosto změnilo chuť, která ale všechny ohromila. Při výrobě je však třeba do něj přimíchat kapku 99% pálenky, aby se nekazilo. V tomto stavu může v sudech na půdách zrát třeba i 10 let. Jeho lahodnou chuť opěvoval i Winston Churchill, který byl na ostrově častým hostem.

Dovolená na Madeiře

Říká se, že Madeira není ke koupání, ale ke „koukání“. Tento věčně zelený ostrov nabízí pouze dvě dlouhé písčité pláže, pár upravených oblázkových pláží, má však uměle vytvořená krásná přírodní koupaliště. Porto Moniz na severozápadě láká turisty jezery vybudovanými v pobřežních skalách. Madeira je častým cílem lidí s dýchacími obtížemi – vysokohorské prostředí a mořské ovzduší je ideální kombinací pro jejich léčbu. Mnoho hotelů na ostrově je lázeňských, disponují velkými SPA a wellness centry. Mořské dno láká milovníky potápění a šnorchlování. Hloubka mezi ostrovy dosahuje až neuvěřitelných 5 kilometrů. Na Madeiře si můžete zahrát i golf, ostrov má dvě velká hřiště. Oblíbenou atrakcí jsou květinové slavnosti, probíhají zde po celý rok, ale ty největší jsou v červnu, kdy všechny rostliny kvetou. Místní obyvatelé květy používají na slavnostní průvody, na silnicích a cestách vytvářejí květinové koberce s různými barevnými ornamenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám